VAŠINGTON – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u posetu Vašingtonu kako bi se suočio sa republikancima koji dovode u pitanje slanje novca Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

On je otišao na Kapitol kako bi privatno razgovarao sa liderima republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, nakon čega će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beloj kući, prenosi AP.

Reč je o drugoj poseti Zelenskog Vašingtonu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i dolazi u trenutku kada je Bajden predao zahtev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 24 milijarde dolara.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nazvao je ukrajinskog predsednika “našim najboljim glasnikom” u ubeđivanju američkih zakonodavaca da nastave da šalju novac Ukrajini.

“Zaista je važno da članovi Kongresa mogu direktno od predsednika da čuju o tome sa čime se suočava u ovoj kontraofanzivi”, rekao je Kirbi na konferenciji za medije.

Međutim, čak i nakon brifinga državnog sekretara Entonija Blinkena i visokih obaveštajnih zvaničnika sa američkim zakonodavcima, pojedini republikanci i dalje se protive dodatnom slanju novca Ukrajini.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin Mekarti imaće odvojeni sastanak sa Zelenskim i manjom grupom zakonodavaca i predsednika odbora.

“Imaću pitanja za predsednika Zelenskog. Kakav je plan za pobedu”, naveo je Mekarti na konferenciji za medije.

On je dodao da želi da se pokaže veća odgovornost za novac koji su SAD već odobrile, pre nego što bude poslato još para.

Od početka rata, većina članova Kongresa podržala je četiri paketa pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

indeksonline.rs/Tanjug