BEOGRAD – Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Beogradu selekciju Crne Gore rezultatom 3:1 (1:1) u meču grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano naredne godine u Nemačkoj.

Dva gola za Srbiju postigao je Aleksandar Mitrović u devetom i 74. minutu, a jednom se u listu strelaca upisao Dušan Tadić u 77. minutu. Jedini strelac za Crno Goru bio je Stevan Jovetić u 77. minutu.

Litvanija i Mađarska su odigrale 2:2 u drugom meču grupe G kvalifikacija za EP 2024.

Srbiji je posle pobede nad Crnom Gorom dovoljan samo jedan bod na meču sa Bugarskom za plasman na EP 2024. godine.

Mađarska je prva na tabeli grupe G sa 14 bodova, dok je Srbija druga sa 13. Crna Gora je treća sa osam, dok je Litvanija četvrta sa šest. Bugarska je poslednja sa samo dva boda.

Srbija je u narednom kolu slobodna, a poslednji meč u grupi odigraće 19. novembra na svom terenu protiv Bugarske. Pre toga, 16. novembra igraće Bugarska – Mađarska i Litvanija –
Crna Gora.

Selektor Srbije Dragan Stojković napravio je četiri promene u startnoj postavi u odnosu na prvih 11 na meču sa Mađarskom. U startnoj postavi bili su Dušan Tadić, Ivan Ilić, Miloš Veljković i Filip Mladenović, na klupi su ostali Sergej Milinković Savić, Aleksa Terzić i Stranjia Eraković, dok Mijat Gaćinović nije bio u timu zbog povrede.
Srbija je bolje ušla u meč i povela u devetom minutu predivnim golom Mitrovića. “Orlovi” su nastavili sa odličnom igrom, a Andrija Živković je u 26. minutu pogodio stativu protivničkog gola. Crna Gora je do izjednačenja stigla u 36. minutu. Filip Mladenović je napravio grešku i dodao je loptu crnogorskim fudbalerima, a Jovetić je posle kontranapada doneo izjednačenje gostima. Srbija je do kraja prvog poluvremena imala više od igre, ali nije bilo promene rezultata.

Stojković je na poluvremenu u igru uveo Sergeja Milinkovića-Savića i Filipa Kostića umesto Ilića i Mladenovića. Srbija je imala pritisak na startu drugog poluvremena, ali je do gola stigla u 74. minutu.Tadić je odlično asistirao, a mrežu Crne Gore je pogodio Mitrović.

Posle vodećeg gola Srbije došlo je do incidenta na tribinama pošto su se sukobili navijači dve selekcije, koji su se gađali stolicama. Morala je da interveniše i Žandarmerija, koja je napravila tampon zonu oko gostujućih navijača. Incidenti su se smirili posle nekoliko minuta.

Srbija je konačan rezultat postavila u 77. minutu golom kapitena Dušana Tadića. Do kraja utakmice nije bilo promene rezultata. Srbiji je za plasman na EP 2024. dovoljan i bod na meču sa Bugarskom.

indeksonline.rs/Tanjug