VAŠINGTON – Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu tokom njihovog razgovora.

”Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da je Bajden ponovo izrazio saosećanje sa nestalima, ranjenima i ubijenima i razgovarao o nastojanjima da se obezbedi da nijedan drugi rival Izraela ne iskoristi situaciju.

Tajms of Izrael navodi da su Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris obavešteni o situaciji u Izraelu i da ”ostaju u bliskom kontaktu sa izraelskim partnerima”.

Bajden i Netanijahu razgovarali su i u subotu, kada su počeli napadi Hamasa na Izrael, a Bajden je tada istakao da SAD stoje uz Izrael i da u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

Netanijahu je zahvalio Bajdenu na bezrezervnoj podršci i jasno stavio do znanja da je neophodna snažna, produžena kampanja u kojoj će Izrael pobediti.

Grupa Hamas pokrenula je u subotu napade na Izrael, u kojima je poginulo više stotina ljudi na obe strane, a hiljade je ranjeno.

Tanjug