VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena i glavni kongresmeni aktivno rade na tome da se pomoć Izraelu poveže sa finansiranjem Ukrajine, rekli su zvaničnik administracije i dvojica proukrajinskih kongresmena iz redova republikanaca, preneo je danas “NBC njuz”.

Kongresmeni iz Demokratske i Republikanske stranke koji podržavaju dodatnu pomoć Ukrajini ukazali su da bi povezivanje pomoći bio potencijalan metod da se obezbede dalja sredstva za Kijev, uprkos opoziciji nekih republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu.

Grupa konzervativaca iz Predstavničkog doma se čvrsto usprotivila novom finansiranju Ukrajine, kako je tražila Bela kuća, a ovo pitanje će biti jedna od glavnih tema na izborima za lidere Republikanske stranke kasnije ove nedelje, dodaje “NBC”.

Dodatna pomoć za Izrael nakon napada militantnog Hamasa bi mogla da naiđe na manji otpor u Kongresu.

Bela kuća procenjuje političku održivost povezivanja pomoći za Ukrajinu i Izrael, rekao je zvaničnik administraicje, priznajući da će krajnju odluku doneti Kongres.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je danas da su “obe teme važne” i da su SAD dovoljno velike, ekonomski održive, dovoljno snažne da podrže obe zemlje.

Ostaje nejasno do kada treba da se odluči da li će se povezati pomoć Ukrajini i Izraelu, a Kongres se polovinom novembra suočava sa krajnjim rokom oko sponzorisanja savezne vlade.

Neimenovani republikanski senartor rekao je za “NBC njuz” da se očekuje da Izrael i Ukrajina budu povezani u budući predlog zakona o potrošnji.

“Verujem da će postojati dodatak koji uključuje pomoć Izraelu, kao i Ukrajini, s obzirom na strašne terorističke napade Hamasa”, naveo je senator.

Tanjug/Indeksonline