VAŠINGTON – Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, rekao je danas da su samo izraelski politički i vojni lideri ti koji će odlučiti kako će voditi vojnu kampanju u Gazi.

Portparol Bele kuće je istakao da se nada da će dodatni konvoj humanitarne pomoći ući u Gazu iz Egipta u narednim satima, što bi bila četvrta takva pošiljka u tri dana.

Ovakva reakcija je usledila nakon izveštaja, koje je preneo i Tajms of Izrael, da je Bajdenova administracija nezvanično pozivala Izrael da odustane od pokretanja kopnenog upada u Gazu, kako bi dao više vremena za pregovore o taocima.

Visoki diplomatski zvaničnik naveo je da će se SAD uzdržati od javnog pritiska na Izrael u vezi sa njegovom vojnom strategijom, uz nijansiran pristup iza zatvorenih vrata.

Kirbi je rekao novinarima na brifingu da će Vašington nastaviti da postavlja pitanja Izraelu, kako bi bolje razumeo njegovu vojnu strategiju.

On kaže da američka vojna pomoć za Izraelske odbrambene snage sleće u Izrael skoro svakodnevno i da su SAD preduzele dodatne korake u cilju obeshrabrivanja drugih aktera da se pridruže ratu.

Tanjug/Indeksonline