ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Izrael da je počinio “zločine protiv čovečnosti” u Pojasu Gaze, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Erdogan je, nakon sednice vlade, poručio da Izrael mora da bude zaustavljen, prenosi Al Džazira.

“Radimo na tome da osiguramo da počinioci ratnih zločina u Gazi budu pozvani na odgovornost”, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je pozvao na prekid vatre “kako bi se sprečio masakr” i kako bi krenulo “putem ka trajnom miru”.

On je kazao da je Izrael činio zločine protiv čovečnosti u proteklih 25 dana, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, napominjući da Turska vodi razgovore kako bi osigurala da počinioci ratnih zločina u Gazi budu pozvani na odgovornost pred zakonom, prenosi Dejli Sabah.

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje i zbog njihovog saučesništva u, kako je naveo, ratnim zločinima Izraela.

“Zapadni svet, uglavnom evropske zemlje, ponovo su pale na času humanosti u Gazi. Oni koji su posmatrači smrti hiljada dece Gaza, danas neće imati kredibilitet za bilo šta što bi sutra mogli da kažu na bilo koju temu”, rekao je Erdogan.

Kako je naveo, turske vlasti istražuju načine da zločine koje je Izrael počinio nad palestinskim civilima iznesu pred Međunarodni krivični sud (MKS).

Turska nije potpisnica Rimskog statuta, međunarodnog ugovora na osnovu kojeg je osnovan MKS.

Međutim, prema članu 15 tog dokumenta, tužilac može pokrenuti istrage na sopstvenu inicijativu (proprio motu) na osnovu informacija o zločinima iz nadležnosti suda, tako da Turska može da obaveštava o zločinima koje je počinila izraelska vlada.

Dokazi o ratnim zločinima uključuju upotrebu bombi sa belim fosforom koje je Izrael bacio na Palestince, gađanje bolnica, škola, izbegličkih kampova, džamija i crkava, kao i izraelsko odbijanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o humanitarnom prekidu vatre, prenosi turski portal.

indeksonline.rs/Tanjug