NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je na Hamas da odmah oslobodi sve taoce, a na Izrael da omogući “neometan pristup humanitarnoj pomoći” u pojas Gaze, upozorivši da se Bliski istok nalazi na ivici ponora.

Apel generalnog sekretara UN dolazi u trenutku nestašice vode i drugih vitalnih potrepština kojih je sve manje u Gazi nakon izraelske blokade, navodi se u saopštenju UN.

Od izbijanja najnovijeg sukoba između Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra napadom
Hamasa na nekoliko lokacija unutar teritorije Izraela i potom izraelske objave rata, UN i brojne humanitarne organizacije radile su danonoćno na pripremanju vitalne pomoći.

Svetski mediji su preneli da su hiljade ljudi ubijene na obe sukobljene strane, a stotine hiljada Palestinaca su bile primorane da pobegnu, jer se situacija u Pojasu Gaze brzo pogoršavala nakon što je Izrael upozorio i na mogućnost pokretanja kopnene ofanzive.

“U ovom dramatičnom trenutku, dok smo na ivici ponora na Bliskom istoku, moja dužnost kao generalnog sekretara Ujedinjenih nacija je da uputim dva snažna humanitarna poziva. Hamasu, da odmah, bezuslovno oslobodi taoce, a Izraelu da omogući brz i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći za civile u Pojasu Gaze”, navodi se u saopštenju Gutereša.

Gutereš je poručio da ovi zahtevi ne bi trebalo da postanu instrument u pregovorima, već obaveze koje se moraju sprovesti.

indeksonline.rs/Tanjug