TEL AVIV – Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i “osnovne stvari za preživljavanje”, saopštila je danas UNRWA, prenosi Rojters.

“Ovo je zabrinjavajući pokazatelj da je društveni poredak počeo da se urušava, tri nedelje nakon početka rata i opsade Gaze”, saošptila je UNRWA.

Jedno od skloništa locirano je u Der al-Balahu, gde UNRWA čuva namirnice pristigle iz humanitarnih konvoja koji su došli u Gazu iz Egipta.

Isporuka pomoći Gazi je obustavljena otkako je Izrael počeo da bombarduje gusto naseljene delove palestinske enklave, nakon smrtonosnog napada militantne grupe Hamas 7. oktobra na jug Izraela.

“Zalihe ponestaju, dok je humanitarna pomoć koja dolazi u Pojas Gaze kamionima iz Egipta nedovoljna”, dodala je UNRWA, ističući da sadašnji sistem dovođenja humanitarnih konvoja u Gazu “vodi u propast”.

“Potrebe zajednice su velike, ako ništa, makar samo za osnovni opstanak, dok je pomoć koju dobijamo oskudna, nije dovoljna”, navedeno je.

UNRWA je istakla da je njena sposobnost da pomogne narodu u Gazi znatno otežana zbog
vazdušnih napada u kojima je ubijeno 50 pripadnika Agencije UN.

Izrael je uveo blokadu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela raketne napade na Izrael, a potom izvela i kopneni upad.

Izrael je odgovorio snažnim vazdušnim udarima i blokadom Pojasa Gaze, a juče su u Gazu ušle i izraelske kopnene snage.

indeksonline.rs/Tanjug