Novi Pazar – Novi Pazar se priprema za zanimljivo predizborno razdoblje koje će doneti promene u političkom pejzažu ovog grada. Po prvi put, najavljeno je učešće novih političkih aktera, među kojima se ističu stranka predvođena Enisom Imamovićem, bivšim članom i narodnim poslanikom iz SDA Sandžaka, i Jahja Fehratović, bivši saradnik Muamera Zukorlića, koji je nedavno napustio Stranku pravde i pomirenja, rekao je za indeksonline.rs koordinator akademske inicijative Forum 10, Fahrudin Kladničanin.

Očekuje se da će se ovi politički akteri, zajedno s ustaljenim strankama poput SDA, SDP i SPP, boriti za mesto u lokalnom parlamentu u Novom Pazaru.

Kladničanin naglašava da izlazak Enisa Imamovića iz SDA Sandžaka može se tumačiti iz više perspektiva.

“Imamović je duže vreme bio nezadovoljan stanjem u SDA Sandžaka i neuspešno je pokušavao da ostvari promene unutar stranke”, rekao je Kladničanin i dodao da je odluka o izlasku možda bila ubrzana od strane same stranke.

Ovaj izlazak postavlja Imamovića pred mnogo izazova, uključujući okupljanje tima i prikupljanje potpisa, s obzirom na kratak izborni period.

Osvrćući se na pojavu stranke predvođene Jahjom Fehratovićem, Kladničanin primjećuje da će ona verovatno privući deo glasova SPP-a, posebno u Sjenici, gde je Fehratović podržan od strane aktivista kao što je Fadil Nikšić. Ipak, Kladničanin ukazuje na to da su ovi ljudi tradicionalno bili uz Muamera Zukorlića, što stavlja ovu situaciju u kontekst ranijih političkih događanja.

Kladničanin takođe napominje da će podrška muftije Dudića, koji je do sada zadržavao neutralan stav, biti ključna u ovom kontekstu, jer svaki glas je važan. Po njegovom mišljenju, pojava ovih novih stranaka najviše bi mogla naštetiti Stranci pravde i pomirenja.

U trenutnom kontekstu, Sandžačka demokratska partija se čini dobro pozicioniranom, s obzirom na partijski pluralizam koji odgovara njihovim interesima. Po prvi put, politički pluralizam na izborima predstavlja korak napred za njih.

Kladničanin zaključuje da će predizborno razdoblje u Novom Pazaru biti uzbudljivo i puno izazova. Očekuju se tenzije, mogući sukobi i trvenja, što nije bilo karakteristično za prethodne izborne procese. Ipak, on poziva sve učesnike da doprinesu demokratskom izbornom procesu kako bi se obezbedila transparentnost i fer izbori u ovom gradu.

indeksonline.rs