Ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić izjavio je danas da je sa ministarkom prosvete Slavicom Djukić Dejanović razgovarao o unapređenju položaja mladih u oblasti mentalnog zdravlja, sa posebnim osvrtom na mlade koji se suočavaju sa diskriminacijom kao što su mladi sa dijabetesom.

On je rekao da će Ministarstvo prosvete i Ministarstvo turizma i omladine potpisati poseban Memorandum o saradnji sa ciljem da mladi kroz formalno i neformalno obrazovanje dobiju podršku tokom obrazovanja.

“Želimo da mladi sa dijabetesom imaju jednake mogućnosti i prava kao i ostali mladi, da se osećaju prihvaćeno i sigurno u školskom okruženju, da imaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i savetovanju”, rekao je Memić.

On je dodao da će Protokol za postupanje škola za decu sa dijabetesom kao pravilnik Ministarstva prosvete dobiti dodatni značaj među prosvetnim radnicima kroz promociju preko načelnika školskih uprava.

“U narednom periodu posebna pažnja će biti posvećena edukacijama na ovu temu i izradi Pravilnika za predškolske ustanove, kako bi se obezbedili optimalni uslovi za razvoj i učenje dece sa dijabetesom od najranijeg uzrasta”, rekao je Memić.

indeksonline.rs