JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da bi borba njegove zemlje protiv Hamasa “mogla biti dug rat”.

Govoreći na konferenciji za novinare u Jerusalimu zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Netanijahu je istakao potrebu da se pobedi Hamas ili ćemo “svi izgubiti”, preneo je Si-En-En (CNN).

Netanijahu je upozorio da bi Hamas, takođe, predstavljao pretnju Evropi.

On je ponovio Makronovo upozorenje Hezbolahu, islamističkoj militantnoj grupi koju
podržava Iran i koja dominira južnim Libanom, da se ne uključuje u rat.

Netanijahu je rekao da će Hezbolah “zažaliti” ako uđe u sukob.

“Nadam se da će poslušati naše upozorenje. Pretrpeće strašne posledice”, naglasio je on.

Izraelski premijer je uporedio Hamasov napad od 7. oktobra sa holokaustom, citirajući Babin Jar i Anu Frank dok je navodio zločine Hamasa, preneo je “Tajms of Izrael”.

“Hamas je iskasapio, Hamas je odrubio glave, Hamas je žive spalio bebe, Hamas je silovao, Hamas je kidnapovao taoce”, rekao je on.

Netanijahu je naveo da se, kao i u Drugom svetskom ratu, kada su Francuzi podržavali antinacistički otpor, danas međunarodna zajednica ujedinjuje u podršci Izraelu.

“Varvarstvo Hamasa preti Jevrejima, preti Bliskom istoku, preti Evropi, preti svetu”, naglasio je on i nazvao Gazu enklavom Islamske države (ID).

Prema njegovim rečima, Izrael čini sve što je potrebno da uništi Hamas u Gazi.

“Mi ćemo demontirati njenu terorističku mašinu, demontiraćemo njenu političku strukturu. Uložićemo sve napore da oslobodimo naše taoce. I uložićemo sve napore da palestinske civile sačuvamo od opasnosti. Hamas mora biti uništen”, kazao je Netanijahu.

indeksonline.rs/Tanjug