Preko 50 filmova iz oblasti dečijeg i omladinskog stvaralaštva učestvuje u takmičarskom delu ovogodišnjeg IKT filmskog festivala, koji počinje u sredu u Novom Pazaru (14h – Kulturni centar Novi Pazar).

I ove godine u finalnom delu festivala, koji će trajati tri dana biće priređeni brojni događaji.

Prvog dana, nakon svečanog otvaranja, kom će prisustvovati i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, predviđeno je prikazivanje takmičarskih filmova. U 19.30 biće priređena izložba ilustracija slikara Predraga Peđe Todorovića. Od 19.45 u pratećem programu biće prikazan film „Peti leptir“, reditelja Milorada Milinkovića. Gost na projekciji biće poznati dečiji pisac Uroš Petrović.

U četvrtak festivalski dan počinje u podne radionicama. Najpre će decu i mlade okupiti književnik Uroš Petrović na temu „Zagonetne i druge priče“, potom će naš poznati majstor za maske u horor filmovima Miroslav Lakobrlja pokazati učesnicima kako se one prave, a poslednju radionicu u tom danu imaće slikar Peđa Todorović i akademski umetnik Marko Šerer, pod nazivom „Deset karikatura za deset gledalaca“.

U 17 sati sa učesnicima festivala susrešće se naš poznati glumac Vahidin Prelić, koji je ove godine i u žiriju.

Projekcija pristiglih filmova i veliko finale su od 18.30h.

U 20.30 u pratećem delu programa biće prikazan višestruko nagrađivani turski film „Sneg i medved“.

U petak, poslednjeg dana festivala, program počinje u 11h još jednom radionicom, nastavlja se razgovorom gostiju i autora, i završava u 13 sati proglašenjem pobednika.

“S nestrpljenjem očekujemo početak trećeg izdanja festivala dečjeg i omladinskog stvaralaštva IKT filmskog festivala. Naše verne gledaoce očekuje program bogat filmovima, radionicama i razgovorima. Imamo sjajne goste: čuvenog dečjeg pisca Uroša Petrovića, u svetskim okvirima poznatog majstora filmskih maski Miroslava Lakobriju, popularnog glumca Vahidina Prelića i još mnogo iznenađenja. Ali ono čemu se najviše radujemo je otkrivanje novih filmskih talenata u sklopu takmičarskog programa dečjih i omladinskih filmova! Kao i svake godine, ovi filmovi u trajanju do 5 minuta biće prikazani na velikom platnu Kulturnog centra u Novom Pazaru, ali i dostupni na Youtube kanalu” – kaže umetnički direktor festivala, naš poznati reditelj Stefan Arsenijević.

Ove godine uvodeno je još jedno priznanje – nagrada publike.

Na konkurs festivala, do ponoći 20. oktobra pristiglo je 55 filmova. Žiri je doneo odluku o 18 filmova koji će se prikazati na finalu u Novom Pazaru, od 1. Do 3. novembra.

“Ponosan sam na IKT festival. Mnogo je toga učinjeno. Napredak je vidljiv, pogotovu u školama. Kontinuirano budimo svest mladih, usmeravamo ih ka obrazovanju i umetnosti. Ti segmenti su stubovi-nosači svake zemlje. U prve dve godine iz desetak evropskih zemalja pristiglo je oko 110 kratkih i dokumentarnih filmova, a ove još pedesetak. Deca i mladi iskazuju nesumnjiv talena” – istakao je direktor festivala Stevan Kovačević.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg IKT FilmFesta su Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Grad Novi Pazar.