BEOGRAD – Sudsko veće Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 25. oktobar izricanje presude Goranu Vasiću optuženom da je 18. maja prošle godine u Velikim Crljenima nožem pokušao da ubije tri osobe.

Postupajući tužilac u svojim završnim rečima rekao da su izvedenim dokazima potkrepljeni navodi optužnice da je Vasić izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, zbog čega je sudu
predložio da ga osudi na kaznu zatvora ne manju od 20 godina.

Tužilac je rekao da nisu stečeni uslovi za olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, jer je, kako je naveo tužilac, samo pukom srećom ovo delo ostalo u pokušaju, kao i zato što je pokušao da liši života tri osobe.

Sa druge strane Vasićev branilac Relja Joksimović je naveo da je tužilaštvo pogrešno kvalifikovalo ovo delo jer nije postojao umišljaj Vasića da bilo koga ubije dodajući da u iskazima oštećenih i njihovih rođaka ima dosta kontradiktornosti.

Joksimović je kazao i da su veštaci, psihijatar i psiholog, naveli u svom mišljenju da Vasić nema osobine agresivne osobe i da je kritičnom prilikom bio u stanju afekta straha i ljutnje visokog intenziteta, kao i alkoholisanom stanju.

Zbog svega navedenog, Joksimović je predložio da se njegov branjenik oslobodi optužbe da je počinio krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Vasić se složio sa rečima svog branioca i dodao da se kaje.

Pre završnih reči u sudnici su ispitani veštaci Nada Janković, psiholog i Aleksandar Milošević psihijatar, koji su ostali pri zajedničkom nalazu i mišljenju.

Odgovarajući na pitanja sudije Jankovićeva je rekla da je moguće da je Vasić zbog
osećaja ugroženosti, odnosno afekta straha najvećeg stepena dobio privremeni duševni poremećaj, te da se zbog toga ne seća delova kritičnog događaja, odnosno trenutka kada je podigao nož i ubo oštećenog.

Jankovićeva je rekla da Vasić nema temperament sklon ljutnji, kao i da je on u vreme kritičnog događaja imao 2,50 promila alkohola u krvi, što je doprinelo osećaju straha i ljutnje, dok je rekla da tokom veštačenja ništa nije ukazalo da je Vasić zavisnik od alkohola.

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Vasić je u trenutku kritičnog dogadjaja imao 2,50 promila alkohola u krvi, pošto je prethodno celog dana konzumirao pivo.

Nakon svadje izmedju njega i njegovog kuma, oštećenog Radosava P. Vasić je otišao u dvorište njegove kuće i nožem ga ubo u grudi, a potom ga isekao po levoj šaci, presekavši mu tetivu.

U povratku ka svojoj kući, naišao je na Vesnu P, suprugu Radosava P. kojoj je takodje zadao ubod nožem u grudi, pošto ga je pitala zašto joj je povredio supruga, a potom je u trbuh ubo i svoju nevenčanu suprugu Violetu V.D, koja je pokušala da ga smiri.

Vasića je uspeo da savlada njegov drugi kum Milan D. koji ga je oborio na zemlju i oduzeo mu nož.

indeksonline.rs/Tanjug