PODGORICA – Crna Gora izdvaja 14 posto svog vojnog budžeta za pomoć Ukrajini, izjavio je predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i dodao da, kada bi svaka evropska zemlja to učinila kao Crna Gora, rat bi bio završen za dve – tri nedelje.

Abazović je to rekao na Varšavskom bezbednosnom forumu, gde u glavnom gradu Poljske učestvuje kao govornik na panelu: “Globalni izazovi, globalne koalicije? Kako kolektivni Zapad može izgraditi partnerstva u spoljnoj politici”.

Abazović je rekao da imamo situaciju da je Ruska federacija napala Ukrajinu i dodao da se sutra isto može desitii i Zapadnom Balkanu.

“Narod Ukrajine, ne brani samo sebe, oni brane njihovo pravo koje imamo svi mi, da sami biraju svoj put. Mislim da EU mora da oživi proces proširenja, ako želi da ostane atraktrivna za nove članice u kontekstu globalne koalicije, jer treba da mislimo o trećim stranama, i ako želimo da se osećamo sigurnije u kontekstu Rusije, sutra Kine ili neke treće zemlje, mislim da bi EU trebalo da donese odluku da oživi proces proširenja. Velika Britanija napustila EU, ali da je sada vreme za veće koalicije”, rekao je Abazović, saopšteno je iz Vlade.

Svetu je, kazao je, potreban veći nivo saradnje.

Naveo je da je danas mala Crna Gora zemlja koja ima najveći broj izbeglica iz Evrope, shodno svojoj veličini, pet odsto.

Varšavski bezbednosni forum (VBF) organizuje fondacija Kasimir Pulaski od 2014. godine, kroz strateško partnerstvo sa NATO-om, Kancelarijom za nacionalnu bezbednost Predsednika Republike Poljske i pod pokroviteljstvom poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Forum je počeo juče i završava se danas.

indeksonline.rs/Tanjug