KOSOVSKA MITROVICA – Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas vlasti u Prištini da što pre raspišu izbore za nove gradonačelnike i skupštine opština na severu KiM, i poručio da su spremni da na njima učestvuju.

On je na konferenciji za medije rekao da je “lopta sada u dvorištu Prištine”, prenosi tv Most.

“Potrebno je da ovi lažni, nelegalni i nelegitimnu gradonačelnici i odbornici koji već
mesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu, da izađu iz naših zgrada, jer oni nisu predstavnici našeg naroda. Njihova jedina svrha je maltretiranje naših građana”, naveo je Rakić.

On je istakao da je Srpska lista političke odluke uvek donosila u interesu građana, bez obzira jesu li one popularne ili nisu, kao i da su političke odluke uvek donosili u koordinaciji sa Beogradom.

Zbog toga će, rekao je, i ovoga puta poslušati savet predsednika Aleksandra Vučića i poslati poruku da je Srpska lista spremna da učestvuje na izborima na severu Kosova i Metohije.

Kako je rekao time će se podstaći politički proces i dijalog koji bi doveo do ispunjenja uslova koje je srpska lista više puta do sada isticala.

“Zato tražimo od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije”, naveo je Rakić.

Rakić je istovremeno naglasio da je život za srpski narod svakim danom sve teži, a da su pritisci na Srbe, ali i na Srbiju nezapamćeni.

“Kurtijev režim ne prestaje da kršeći dogovore, zakone, i sva prava srpskog naroda zastrašuje srpski narod. Mi moramo da budemo jedinstveni i složni, i da u ovim nemogućim uslovima pokušamo da budemo krojači svoje sudbine i zaštitimo narod”, rekao je Rakić.

Podsetio je da su povlačenjem iz prištinskih institucija uspeli da skrenu požanju svetske javnosti da Kosovo nije rešeno pitanje, da srpski narod pati u da je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština.

“Kurti na severu pod plaštom eksproprijacije vrši progon našeg naroda i otimanje naše zemlje. On pod pojmom borbe protiv kriminala pošalje specijalce da pucaju i hapse naš narod i da ih odvode u prištinske kazamate”, rekao je Rakić i pozivao građane na sabornost, jedinstvo i slogu, uz poruku da je “srpski narod svoj na svome i da će iz teške situacije izaći kao pobednik”.

indeksonline.rs/Tanjug