Naslovna HRONIKA Trojica aktivista uhapšena na Kablaru, najavljen protest ispred policijske stanice

Trojica aktivista uhapšena na Kablaru, najavljen protest ispred policijske stanice

Policija je uhapsila trojicu aktivista koji su protestovali na planini Kablar zbog izgradnje staklenog vidikovca.

Uhapšeni su Miloš Kuvekalović i Vladimir Milivojević iz Čačka i član ekološke organizacije “Zaštitimo Dobrinju i okolinu” Dragan Simović iz sela Dobrinje, saopštio je građanski i ekološki aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević iz Čačka.

Kordon policije sprečio je danas desetine građanskih i ekoloških aktivista, među kojima je bio i posalnik Aleksandar Jovanović Ćuta, da prođu do vrha Kablara i prisustvuju poseti predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i rukovodstva Čačka povodom početka izgradnje staklenog vidikovca.

Između Ćute i policije došlo je do guranja, kada se usprotivio privođenju aktivista.

Ćuta je izjavio novinarima da je “sramno postupanje policije prema građanima koji su samo hteli da pitaju premijerku zašto im seče šumu”.

Zbog privođenja aktivista Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), najavio je za danas protest ispred zgrade policije u Čačku.

Kako saopštava SEOS, oni su privedeni “samo zato što su se našli na putu” pokušavajući da dođu do vrha Kablara, do koga je, kako su dodali, ” “donedavno imao pristup svaki slobodan čovek”.

U saopštenju su naveli da je “na Kablaru opsadno stanje zbog posete premijerke Ane Brnabić” koju su optužili da “dolazi da svečano otvori rušenje vrha Kablara i izgradnju vidikovca”.

SEOS je naveo i da je “naučna zajednica protiv izgradnje vidikovca”, te da su, kako je ukazao, protiv ” i ljudi koji nisu pristali na ucenu.

021.rs

Exit mobile version