ISTANBUL -Turski demonstranti sukobili su se sa policijom tokom noći kada su pokušali da uđu u izraelski konzulat u Istanbulu, na protestima zbog eksplozije u kojoj je poginulo stotine Palestinaca u bolnici u Gazi, prenosi Rojters i dodaje da su za danas najavljeni novi skupovi.

Palestinski zvaničnici saopštili su da je jučerašnju eksploziju izazvao izraelski vazdušni napad, a Izrael je za eksploziju u bolnici Al-Ahli al-Arabi okrivio neuspelo lansiranje rakete palestinske grupe Islamski džihad, koja negira odgovornost.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je ovaj incident “najnovijim primerom izraelskih napada koji su lišeni najosnovnijih ljudskih vrednosti”, a iz njegove kancelarije za medije
izraelske tvrdnje označene su kao “dezinformacije”.

Tokom noći organizovani su protesti u najmanje desetak turskih gradova, kao i ispred izraelske ambasade u glavnom gradu Ankari,gde su učesnici sa palestinskim zastavama uzvikivali parole kojima se osuđuje Izrael.

Policija je koristila biber sprej i vodene topove da rastera hiljade demonstranata koji su pokušali da uđu u objekat izraelskog konzulata u Istanbulu, najvećem turskom gradu.

Pet osoba je privedeno, saopštila je kancelarija guvernera Istanbula.

Danas je primetno pojačano obezbeđenje oko konzulata, sa stotinama policajaca i oko 10 vozila sa vodenim topovima,raspoređenih iza niza metalnih barijera,a vrši se provera identiteta onih koji žele da prođu, prenosi britanska agencija.

indeksonline.rs/Tanjug