PRIŠTINA – Turski general-major Ozkan Ulutaš stupio je danas na dužnost kao 28. komandant Kfora, preuzimajući tako upravljanje tom međunarodnom mirovnom misijom od svog italijanskog kolege Anđela Mikelea Ristuće.

Primopredaja dužnosti obavljena je oko 11 sati u glavnom štabu Kfora u Prištini, a na svečanoj ceremoniji Ulutaš se zahvalio na ukazanom poverenju, poručivši da je svestan odgovornosti koju ta funkcija nosi.

“Danas nakon 24. godina puta koji je počeo juna 1999. ponosan sam što preuzimam dužnost kao prvi turski oficir na čelu misije”, rekao je Ulutaš u svom pozdravnom govoru i dodao da će uložiti svo svoje znanje i iskustvo kako bi jedinica Kfora nastavila sa radom na isti način kao i u protekle 24. godine.

Odlazeći komandant Ristuća zahvalio se zbog poverenja koje mu je ukazano i prilici da vodi komandu Kfora tokom proteklih godinu dana.

Ristuća se tokom govora dotakao i izazova sa kojima se suočio tokom mandata i naglasio da se misija Kfora tokom proteklih godinu dana suočavala sa permamentnim kriznim menadžmentom.

Ristuća je rekao da samo politički dogovor može obezbediti dugotrajni mir, za koji je istakao je da jedino pravo rešavanje krize na KiM.

“Verujem u mudrost strana da u dijalogu dođu do rešenja koje će doprineti da svi ljudi u regionu uživaju u miru i proseritetu”, zaključio je Ristuća.

Primopredaji dužnosti prisustvovao je i komandant Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admiral Stjuart Manč koji je tokom govora podsetio da je mandant Kfora da obezbedi sigurno i bebedno okruženje za kretanje svih građana na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN-a.

Govoreći o generalu Ulutašu Manč je istakao da komandu Kfora sada preuzima iskusni oficir koji je tokomkarijere komandovao je na svim nivoima od voda do brigade.

Preuzimanjem komande Ulutaš je postao prvi turski general na čelu Kfora od kako je 1999. godine, nakon 78. dana bombardovanja SR Jugoslavije, ta mirovna misija stigla na KiM na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a predvodiće oko 4.500 vojnika Kfora, među kojima je oko 600 turskih vojnika.

On je srednju vojnu školu završio 1985. godine, a četiri godine kasnije je diplomirao na Vojnoj Akademiji kao oficir oklopnih jedinica.

Od 2012-2014. godine obavljao je funkciju zamenika komandanta Garnizona 28. mehanizovane pešadijske brigare.

U periodu od 2014-2015. godine nalazio se na poziciji direktora Centra za vojnoistorijske studije u Ankari, a od 2015-2017. godine obavljao je funkciju zamenika komandanda sektora, združene komande NATO u Nortfolku SAD .
Od 2017-2021. godine službovao je kao glavnokomandujeći NATO snaga za brzo reagovanje u Turskoj.

Komandu misijom Kfora preuzeće sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba Turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021. godine.

Profesionalno se usavršavao i u Kini, gde je stekao znanje o bezbednosnom okruženju Azije i Pacifika.

Dobitnik je više različitih nagrada i priznanja, za obuku, obrazovanje i operativna
iskustva, među kojima se ističe medalja za specijalne službe UN-a.

Poseduje doktorat iz vojne istorije, na temu odnosa Turske i NATO.

Tanjug/Indeksonline