BEOGRAD – Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je danas da je ovo tužilaštvo sudu podnelo optužnicu protiv Vladimira K., oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro dece i čuvara i ranio još šest osoba, kao i protiv njegove majke Miljane K., vlasnika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu.

Tužilac Stefanović je istakao da je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba “Partizan praktikal šuting” Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno da je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i da oružje nije čuvao kako je to predviđeno zakonom.

Stefanović je iznoseći optužnicu rekao da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar obučavao sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem kao i municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

On je dodao i da je K.K. otac u tri navrata vodio u pomenuti streljački klub i jednom u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju uzrastu njegovog sina.

Takođe, kako je rekao, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiij i Pavilnika o prostorno-tehnickim uslovima za bezbedno smestanje i čuvanje oruzja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smestaj oružja i municije, odnosno nije držao predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom u metalnom sefu sa ključem.

Kako je Stefanović naveo Vladimir K. je čuvao sve u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koferi su se nalazili u jednom rancu, tako što su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

“U istrazi ie dakle utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštai i čuvanje oružija u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanie i držanje vatrenog oružja”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je okrivljeni na taj način omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije nabavljanje i držanje je posedovao odobrenje nadležnog organa.

Sin okrivijenog Vladimira Kecmanovića je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatho obezbeđenog oružja 1. maja, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “Češka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.

Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i u još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 ostećenih maloletnih učenika odeljenja VIl/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je, kako je rekao, ubio šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Milajnu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

“Ona je optužena, jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na
jednom od metaka za pištolj ‘Češka zbrojevka’ pronađen njen DNK. Preciznije, na jednoj čauri koja je nađena u kabinetu istorije kod vrata pronađen je njen nesporni DNK”, naveo je Stefanović.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba “Partizan praktikal šuting” Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

“Ratko I. je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv Vladimira Kecmanovića, kada je rekao da nije video dečaka kako puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca i da je lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje”, rekao je Stefanović.

Dodao je da je Ratko I. tvrdio da nikada nije upoznao to dete, niti je ikada bio sa njim na vatrenoj liniji, a da su takvi iskazi suprotni dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo i MUP.

“Okrivljeni Nemanja M. je takođe tvrdio u istrazi da mu nije poznato da li je okrivljeni Vladimir Kecmanović dao svom sinu da puca iz vatrenog oružja jer on to nije video, da bi sigurno sankcionisao takvo ponašanje, kao i da mu nije poznato da je Vladimir Kecmanović dolazio da puca sa nekim u streljanu. To je suprotno dokazima prikupljenim u istrazi”, naveo je Stefanović.

Dodao je su svi učenici odeljenja VII/2 OŠ “Vladimir Ribnikar”, bez obzira da li su ranjeni ili ne, dobili status oštećenih u tom slučaju, zbog trauma koje su doživeli.

“Radi zaštite prava svih oštećenih, tužilaštvo je predložilo da se javnost isključi iz glavnog pretresa”, rekao je Stefanović.

Stefanović je na kraju dodao da će Više javno tužilaštvo nastaviti predano da radi na ovom slučaju u saradnji sa drugim državnim organima.

“Mi danas podižemo optužnicu za ono što se desilo 3. maja 2023. godine, ali nastavljamo da intenzivno ispitujemo sva saznanja koja bi nam ukazala na uzroke ove tragedije”, naveo je Stefanović.

Stefanović je ukazao da se nastavlja rad na proveri svih informacija koje su objavljivane u medijima, na društvenim mrežama, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnom agencijom i drugim državnim organima.

indeksonline.rs/Tanjug