BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Kao dokaz Kurtiju služi ili koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji”, naveo je Vučević na konferenciji za novinare.

On je prikazao nekoliko fotografija na kojima tzv. kosovska policija nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i kosovsku policiju.

“Pitam Kurtija i njegovog saizvršioca, šta će sa tim što kosovska policija koristi naše naoružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koji su proizvedeni u Srbiji, njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje”, naveo je Vučević.

Dodao je da, ne ulazeći u to čije naoružanje i vojna oprema je prikazana od strane kosovske policije, da isto naoružanje ili vojna oprema može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije svuda, te da je potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu
što neko naziva terorističkim radnjama.

“Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba – to je terorizam.. Svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju”, naveo je on.

Vučević je ponovio da Srbija apsolutno nema problem u saradnji sa Kforom i Euleksom i da nema ništa protiv toga da imaju više pripadnika i da rasporede dodatne jedinice na teritorijama na kojima žive Srbi, kao i na čitavoj teritoriji KiM.

Dodao je da aktivnosti koje sprovodi srpska strana ne izlaze iz okvira važećih pravnih akata Srbije i da se ne radi ništa tajno i skriveno.

“Komuniciramo sa Kforom, poštujemo međunarodno javno pravo i pravne sporazume. Dakle, bilo kakva naša akcija će biti najavljena, vrlo jasna, vidljiva i uočljiva”, istakao je ministar odbrane.

Kako kaže, sada se očekuje odgovor na pitanje šta se tačno desilo 24. septembra na Kosovu i Metohiji.

“Očekujemo da će i naši organi moći da učestvuju u svemu, kako, kako bi istina ugledala svetlost dana”, zaključio je Vučević.

indeksonline.rs/Tanjug