PEKING – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je važno da Beograd i Priština razgovaraju i vode dijalog, iako je jasno da premijer privremenih pirštinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog.
“Važno je da se razgovara, da vodimo dijalog, iako znamo da od toga nema ništa, jer Kurti nikada nije želeo dijalog. Mi želimo dijalog, mi želimo formiranje Zajednice srpskih opština, sprovođenje onoga što smo dogovorili, pogotovo Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre gotovo 11 godina. Plašim se da nemamo sagovornike za to, ali i najgori razgovor bolji je od toga da razgovora nema”, izjavio je Vučić.

Vučić je u Pekingu, gde prisustvuje samitu inicijative “Pojas i put”, na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih medija da “maltretira” Srbe na KiM, rekao je da je najpre bio za to da se učestvuje na izborima na severu, a da Srbi sa KiM nisu bili za to.

“A onda sam rekao da podržavam svaku njihovu odluku. Uvek ću podržati svaku odluku Srba sa KiM, čak i kada nije ni u njihovom, ni u našem sveukupnom interesu. Morate da budete uz te ljude i kada je lako i kada je teško”, rekao je Vučić.

Govoreći o Srbima sa KiM, Vučić je rekao da nikada nikoga ne primorava, niti to može da učini.

“Niti sam ja vlasnik njihovih života, niti njihove budućnosti. Ja sam im rekao da su promenjene okolnosti, pa da bi bilo dobro da razmisle i da ih ja molim za to”, naveo je Vučić.

On je dodao da su se mnogi političari u našoj zemlji, posle događaja u Banjskoj, okrenuli i napali sopstveni narod.

“Samo su im Srbi bili krivi. Ja to nisam radio, iako mi je bilo najteže. Noćima nisam spavao zbog pritisaka i pretnji. Morate da budete jaki i tvrdi kad je vašem narodu teško i da budete uz njega, a ne samo kad je lako. Kad je veliko veselje i kad je sve dobro svima, tada imate njih 500 koji dolaze na žurke i rođendane. Kad je teško i kada imate demonstracije ispred svoje kuće, nema njih dvoje-troje da se skupe”, primetio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug