BRISEL – Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske tzv. Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da “SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku” rekao da tu izjavu nije video u celini već kratko ono što mu je pokazao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kao naslov te da bi bilo neozbiljno da to komentariše.

“Samo vi morate da imate u vidu jednu važnu stvar, kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 jer ceo mandat KFOR-a je zasnovan na toj rezoluciji i oni se sa pravom pozivaju na to, a mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada mimo tog mandata kažete mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244”, rekao je predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim zvaničnicima u Briselu.

Vučić je rekao da kada im postavi to pitanje dobije odgovor da su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da po njima oni imaju pravo da podrže stvaranje vojske.

“Onda je naš odgovor i ja sam to rekao pre nekoliko dana `petorki` u Beogradu – nije problem, ali onda nemojte da se pozivate na međunarodno pravo. Onda nam kažite tim gore po međunarodno pravo, ne sekiramo se mnogo, mi smo mnogo jaki i silni, možemo sve te činjenice su na našoj strani, ali ne činjenice koje proizilaze iz bilo kakvih javno – pravnih normi pošto to ništa nije u skladu sa normama međunarodnog prava”, rekao je predsednik.

indeksonline.rs/Tanjug