BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Predsednik Vučić dao je dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema “Pronađi me” u Srbiji.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva potpisali u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije, Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba.

Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratilsava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, i između Gašića i državnog sekretara u Ministarstu za rad, boračka i socijalana pitanja Lava Grigorija Pajkića.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me” prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i drugi predstavnici ministarstava.

Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza.

U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama.

Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, JP “Putevi Srbije”, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

indeksonline.rs/Tanjug