BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nije prvi put da je Srbija pred teškim iskušenjima i poručio građanima u centralnoj Srbiji i onima na Kosovu i Metohiji da je potrebno nastaviti sa borbom kako bi se odupreli teroru koji sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

“Ovo je problem koji zahteva naše jedinstvo, da budemo odgovorni, da čuvamo svoj narod i da gradimo zemlju. Da razmišljamo kako da nastavimo napred. Da znamo da nikome ne možemo da verujemo ništa, ali da moramo da budemo i deo sveta. Ja sam kriv što sam im u jednom trenutku poverovao, ali sam im poverovao, jer nisam imao kud”, rekao je Vučić za TV Hepi.

On je dodao da je sada jasno da Kurti hapsi Srbe na KiM po unapred pripremljenim spiskovima koje dopunjava na dnevnom nivou.

Dodao je da mu je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da
je i njega Kurti slagao po pitanju spiskova za hapšenje.

“Tada je krenuo progon ljudi na KiM, koji žele da žive sa svojim porodicama. To je i bio jedan od ključnih razloga za ovu pobunu. Govorio sam da ne možete da sudite i hapsite ljude bez dokaza. Ne možete da upucavate Dragišu Galjaka, Jovanovića, Miljevića i ostale, a da nema optužnice protiv onih koji su to uradili”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zamenilo meru pritvora, merom kućnog pritvora pripadniku KBS Azemu Kurtaju, koji je na Badnje veče pucao na dečake Stefana i Miloša Stojanovića.

“Ne možete da date nanogicu čoveku koji je upucao dvoje dece jer su samo nosili krst uoči Božića”, rekao je Vučić ocenjujući da su takvi potezi prištinskih vlasti doprineli da dođe do pobune na KiM.

indeksonline.rs/Tanjug