BEOGRAD – Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković, rekao je danas da se sukob u selu Banjska koristi kao izgovor da se sporazumi, koji se i ranije nisu poštovali, sada potpuno pogaze i da budu opravdanje za okupaciju Kosova.

“Srbija ima mnogo razloga da ne bude zadovoljna misijom KFOR-a, a sa druge strane, oni su kakva-takva garancija da će srpsko stanovništvo biti zaštićeno”, rekao je Vuković za Tanjug.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbija neće umiriti dok se ne sazna istina o trojici Srba, ubijenih u sukobu sa policijom u selu Banjska 24. septembra, ocenio je da se teško može govoriti o nepristrasnom i objektivnom uviđaju koji bi se uradio po pravilima struke, jer kosovskim Albancima nije u interesu da se prava istina sazna.

“U sukobima istina prva strada. U ovom tragičnom događaju imate najmanje dve, a možda i tri istine – jedna je istina srpske strane, jedna albanske, a jedna je istina KFOR-a. Nezgodno je što srpske uviđajne ekipe nisu na terenu, i utoliko je teže doći do istine o onome što se dogodilo, pogotovo u situaciji kada oni koji kontrolišu teren nemaju dobre namere i nije im interes da se do istine dođe”, zaključio je Vuković.

Kako je naveo, UN su organizacija koja bi trebala, kao i po rezoluciji 12 44, da radi na obezbeđivanju mira, objektivnosti i pronalaženju političkog rešenja, a da Savet bezbednosti, pored toga, treba da teži da se izbegne bilo kakva agresija.

Kada je reč o vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, Vuković kaže da se ne može unapred predvideti kakve će njihove reakcije biti, ali ističe da UN, po svojoj strukturi, imaju veću mogućnost za objektivnost, nego organi političkog zapada koji su nedvosmisleno na strani
kosovskih Albanaca.

indeksonline.rs/Tanjug