VAŠINGTON – Zvaničnik američkog Stejt departmenta koji je bio zadužen za globalni promet oružja, Džoš Pol, podneo je danas ostavku jer se protivi odluci administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) pruži dodatnu vojnu podršku u sukobu sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

”Odlazim danas jer verujem što, u našem sadašnjem kursu u pogledu proširenog i ubrzang nastavka snabdevanja Izraela smrtonosnim oružjem, ne mogu da do kraja učestvujem u tome”, naveo je Pol na svom nalogu na mreži LinkedIn.

On je istakao da je napad Hamasa na Izrael bio ”monstruozan”.

”Ali, ja verujem duboko u sebi da će odgovor koji Izrael preuzima, a sa njim i američka podrška tom odgovoru u stanju okupacije, dovesti samo do veće i dublje patnje i za Izraelce i za Palestinski narod, i to nije u dugoročnom američkom interesu”, napisao je Pol.

Kada su novinari zamolili portparola Stejt departmenta Metjua Milera da prokomentariše Polovu ostavku, on je rekao da Stejt department dozvoljava da zaposleni imaju svoja lična uverenja i podstiče osoblje da iznese ta mišljenja, uključujući i kada su u suprotnosti sa politikom SAD.

Međutim, Miler je takođe naveo da SAD podržavaju pravo Izraela na samoodbranu i da će nastaviti da obezbeđuju Izraelu sredstva kako bi to bilo moguće.

indeksonline/tanjug