BEOGRAD – Bokserski savez Srbije (BSS) održao je danas u svojim prostorijama žreb za Boksersku ligu Srbije u sezoni 2023/2024.

Žreb je obavljen u prisustvu direktora Arena Channels Group Nebojše Žugića i predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina.

Ovogodišnja bokserska liga Srbije broji osam klubova: BK Vitez iz Niša, Naisus, Loznica, Rokica, Radnički Beograd, Sombor, Novi Pazar i Slavija iz Banjaluke.

Prvo kolo se igra 19. novembra, a sastaju se: BK Novi Pazar – Naisus (Niš), BK Loznica – Radnički Beograd, BK Vitez (Niš) – Rokica (Loznica), BK Sombor – BK Slavija Banjaluka.

“Zadovoljan sam onim što imamo da predstavimo, samom ligom i kvalitetom klubova. Inače, veliki sam fan boksa i volim da ga gledam. Sigurno će ova liga biti atraktivna, atraktivnija nego prošla, naravno, i to je ono što me raduje. Nadam se da će i gledanost biti veća nego ranije i sve činimo da što više ispormovišemo ovu plemenitu borilačku veštinu. Prenosi će biti još kvalitetniji i još bolji”, istakao je Žugić.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin prvo je govorio o boskerima Slavije iz Banjaluke.

“Na osnovu sporazuma koje imaju Srbija i Republika Srpska, a to su sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama dve vlade, mi smo kao dva saveza, Bokserski savez Srbije i Bokserski savez Republike Srpske potpisali sporazum prošle godine kako bi klubovi Republike Srpske mogli da učestvuju u takmičenjima u Srbiji, a istovremeno kako bi se takmičenja Srbije mogla održavati na prostorima Republike Srpske”, izjavio je Borovčanin.

Dodao je da će se Liga prvo igrati dvokružno, a da će se zatim najbolje četiri ekipe boriti u plej-ofu na dva dobijena meča.

Takmičenja će se odvijati u sedam kategorija: Pero, poluvelter, velter, polusrednja, srednja poluteška, teška.

“Boks u Srbiji, možemo slobodno reći, počeo je da liči na ono što je nekada bio. Definitivno vidimo efekte ulaganja u boks. Vidimo ogromnu pomoć države i podršku, pre svih, našeg predsednika Aleksandra Vučića, a zatim i marljivi rad Saveza. Želeo bih da čestitam i Neši na onome što radi za srpski boks, svim ljudima koji u tome učestvuju. Došli smo do toga da je, ne samo po gledanosti i rejtinzima koje pratimo, ne samo po uspesima koji se nižu i koје imamo, očekivanje medalje za Srbiju, na svakom takmičenju, postalo i više nego izvesno”, konstatovao je Borovčanin.

Boks je prvi sport koji se priključio projektu „Open Balkan”, a u subotu se u Šapcu održava „Zlatna čivija”.

“U Šapcu imamo „Zlatnu čiviju”, treće kolo „Open Balkan”. Preko 100 boksera iz regiona se prijavilo i to je za veliku pohvalu. Ono što predstavlja veliki projekat je naredne godine Evropsko prvenstvo u boksu za muškarce i žene koji će ponovo biti nešto kao kad smo pravili svetsko prvenstvo. To je period kada ćemo moći da obećamo da ćemo otvoriti nacionalni trening centar
za boks”, zaključio je Borovčanin.

Indeksonline/Tanjug