BRISEL – Dozvoljeno je zabraniti nošenje verskih simbola na radnom mestu u administraciji, što znači da može biti zabranjeno da se predmeti poput islamske marame nose u okruženjima poput javne uprave, presudio je danas Evropski sud pravde.

Na mnogim radnim mestima sada može biti zabranjeno osoblju da nosi vidljivo istaknuto obeležje koje otkriva filozofska ili verska uverenja, kako bi se stvorilo ”neutralno administrativno okruženje”, prenosi Politiko.

„Ovakvo pravilo nije diskriminatorno ako se primenjuje na opšti i neselektivni način na sve zaposlene u toj administraciji i ograničeno je na ono što je striktno neophodno“, navedeno je u saopštenju Suda pravde EU.

Presuda se odnosi na slučaj žene iz opštine Ans u Belgiji koja je podnela tužbu lokalnom sudu, tvrdeći da joj je povređena sloboda veroispovesti i da je bila žrtva diskriminacije, nakon što joj je zabranjeno da nosi islamsku maramu na radnom mestu, i nakon što je naknadno opština izmenila uslove zapošljavanja kako bi zabranila svim radnicima da nose očigledne znake ideološke ili verske pripadnosti.

”Međutim, taj cilj se mora slediti na dosledan i sistematičan način, a mere usvojene da bi se on postigao moraju biti ograničene na ono što je striktno neophodno. Na nacionalnim je sudovima da provere da li su ti zahtevi ispoštovani”, stoji u tekstu presude.

U oktobru prošle godine, Evropski sud pravde je presudio i da interna pravila poslodavca, koji zabranjuju nošenje svih verskih, filozofskih ili duhovnih obeležja na radnom mestu, ne predstavljaju direktnu diskriminaciju.

indeksonline.rs/Tanjug