Agent ukrajinskih specijalnih službi priveden je zbog priprema da bombom ubije visokog oficira Oružanih snaga Rusije u Voronježu, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, on je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi bio umešan u pripremanje diverzije i terorističkog napada u Voronježu protiv visokog ruskog oficira.

Prema navodima FSB, njega su u septembru 2022. godine, dok je bio u Harkovskoj oblasti, vrbovali agenti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, gde je prošao izviđačko-diverzantsku obuku, nakon čega je poslat u Rusiju. Ukrajinski rukovodioci su mu postavili zadatak da otkrije adresu stanovanja ruskog vojnika i ubije ga „podmetanjem i detonacijom eksplozivne naprave”.

Pripadnici FSB oduzeli su mu eksplozivnu napravu domaće izrade težu od 1 kg u TNT ekvivalentu, dva električna detonatora, mehanizam za aktiviranje eksplozivne naprave preko radio-kanala i lažni ruski pasoš, pomoću kojeg je trebalo da napusti zemlju nakon što je izvršio krivično delo.

U saopštenju se dodaje da je on radi tajnosti u pripremanju ubistva koristio bicikl i specijalnu odeću jedne od službi za dostavu hrane, prenosi Sputnjik.

Politika.rs