Naslovna Vesti Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila agenta Ukrajine zbog pokušaja ubistva oficira

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila agenta Ukrajine zbog pokušaja ubistva oficira

Agent ukrajinskih specijalnih službi priveden je zbog priprema da bombom ubije visokog oficira Oružanih snaga Rusije u Voronježu, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, on je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi bio umešan u pripremanje diverzije i terorističkog napada u Voronježu protiv visokog ruskog oficira.

Prema navodima FSB, njega su u septembru 2022. godine, dok je bio u Harkovskoj oblasti, vrbovali agenti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, gde je prošao izviđačko-diverzantsku obuku, nakon čega je poslat u Rusiju. Ukrajinski rukovodioci su mu postavili zadatak da otkrije adresu stanovanja ruskog vojnika i ubije ga „podmetanjem i detonacijom eksplozivne naprave”.

Pripadnici FSB oduzeli su mu eksplozivnu napravu domaće izrade težu od 1 kg u TNT ekvivalentu, dva električna detonatora, mehanizam za aktiviranje eksplozivne naprave preko radio-kanala i lažni ruski pasoš, pomoću kojeg je trebalo da napusti zemlju nakon što je izvršio krivično delo.

U saopštenju se dodaje da je on radi tajnosti u pripremanju ubistva koristio bicikl i specijalnu odeću jedne od službi za dostavu hrane, prenosi Sputnjik.

Politika.rs

Exit mobile version