Halima Lomnica iz sela Melaje nadomak Tutina, čitav svoj vek posvetila je životu na selu, deleći radosti i izazove sa svojom decom, suprugom, snajkom, ali i unucima.

Ona se sa 18 godina udala za supruga Safeta, a njihova kuća okružena je cvećem, pa im je dvorište pravo malo carstvo zelenila.

Halima sa snajkom brižljivo uređuje baštu, stvarajući prizore koji izgledaju kao slika iz bajke.

“Za baštu smo zadužene snaja i ja, otkada se udala za mog sina. Našle smo se, obe volimo cveće i prirodu, sa ljubavlju uređujemo baštu. Imamo razne vrste ukrasnih biljaka, ruža, cvet koji se zove lepi čovek. Ko god prođe pogleda u našu baštu, sviđa se svima i drago mi je zbog toga. Volim cveće, ovo je moja oaza mira, kada sednem da odmorim od dnevnih obaveza, ovo je moj mir za dušu i oči. Leti kad sunce zađe, osećaju se razni mirisa cveća, taj osećaj je za mene predivan”, priča nam Halima.

Osim što brine o bašti, ova vredna žena vodi celo domaćinstvo. Kaže da neke mlade danas neće da žive na selu, dok njena porodica voli selo.

 

“Vodimo računa oko domaćinstva i pripremanja sira. Muž i ja baš volimo život na selu. Ništa nam nije teško, na selu je lepo. Navikli smo na sve poslove na imanju, stižemo sve”, dodaje Halima.

Osim što obavlja poslove na gazdinstvu, ona je ponosna nana dvanaestoro unučadi.

O svemu vodi računa, pa i o unučićima. Kaže, voli da sve što pojedu budu zdravo, a znaju da je svaka namirnica koju su sami proizveli bez hemikalija i bezbedna. Dan joj počinje u štali.

“Imamo stoku, sredimo prvo sve oko njih, mleko i ostalo. Obilazimo imanje, obavimo šta treba, snaja je zadužena da pripremi doručak. Organizujemo se, svi radimo i onda nema mnogo posla. Brinem se i o unučićima, imam ih mnogo i ponosna sam zbog toga, sada su porasli, ali i dalje vodim računa da se hrane zdravo, nije isto kupiti jabuku u prodavnici ili ubrati sa svoje grane”, kaže ova vredna žena.

Iako se udala mlada, dok joj se suprug Safet školovao za učitelja, ona je i tada vodila brigu o kući.

 

Safet je učitelj u seoskoj školi, ali se bavi i izradom ograda od gvožđa, napravio je radionicu na svom imanju, ali stiže i poljoprivredom da se bavi.

Kroz njihovu kuću danas prolazi mnogo gostiju.

“Mnogo naroda prođe kroz moju kuću, niko gladan nije izašao. To nam je tradicija, svekrva mi je bila takva, majka isto i mi smo to nasledili, drago mi je što i mladi u selu tu tradiciju nastavljaju”, kaže ponosno Halima.

Žena na selu je jaka, vodi domaćinstvo, obavlja sve poslove na imanju. Bez žene nema ni dobrog gazdinstva, a Melaje je selo koje broji veliki broj domaćinstava, koji tu žive i pretežno se bave stočarstvom.

Posao na selu je danas lakši, jer je mnogo mehanizacije sa kojom mnogo brže i lakše obavljaju poslove.

Projekat “Žene čuvaju selo – Pozitivni primeri jakih žena u poljopirvredi”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.