Šiitski pobunjenici u Jemenu zvanično su objavili rat Izraelu, pišu mediji pozivajući se na izjavu brigadnog generala Jahja Sarija, portparola šiitskog pokreta Ansar Alah (Huti).

„Iz osećaja verske, moralne, humanitarne i nacionalne odgovornosti, Jemen je odlučio da pritekne u pomoć ljudima u Pojasu Gaze“, rekao je portparol jemenske vojske.

„Naše oružane snage lansirale su veliku seriju balističkih i krstarećih projektila, kao i veliki broj dronova na različite neprijateljske ciljeve koji se nalaze na teritorijama koje je okupirao Izrael“, saopštio je predstavnik pokreta.

Sarija takođe tvrdi da je lansiranje raketa i dronova bila „treća operacija izvedena u znak podrške potlačenoj braći u Palestini”. Prema njegovim rečima, Huti će „nastaviti da lansiraju više visokokvalitetnih raketnih i bespilotnih udara sve dok izraelska agresija ne prestane“.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da izraelska vojska vidi pokušaje iranskih saveznika u Jemenu da skrene pažnju koja je sada u potpunosti fokusirana na operaciju u Pojasu Gaze.

„Postoji mnogo iranskih satelita u regionu, na primer u Jemenu, i oni žele da nam skrenu pažnju sa rata u Gazi, ali mi smo fokusirani na naše borbene operacije u oblasti Gaze, odbranićemo se gde god bude bilo potrebno“, rekla je Hagari, prenosi Sputnjik.