NOVI PAZAR – Na lečenju u Opštoj bolnici u Novom Pazaru nalazi se više osoba, za koje se sumnja da su se otrovali hranom.

Na lečenju u Opštoj bolnici u tom gradu zadržano je 20 pacijenata – desetoro dece i deset odraslih, a svi su hospitalizovani zbog istih simptoma.

Prema tvrdnjama lekara, na osnovu saznanja od pacijenata, svi su jeli pljeskavice i majonez u istom ugostiteljskom objektu.

I dalje se čekaju zvanični rezultati bakterioloških analiza.

Na Infektivnom odeljenju zadržano je 10 osoba, iako je broj onih koji se javio sa istim
simptomima daleko veći.

“Deset pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju, njih petoro je sa teškom kliničkom slikom trovanja, dok je drugih petoro sa nešto lakšom kliničkom slikom. Svi imaju visoku temperaturu koja prelazii 40 stepeni, obilne vodenaste stolice sa pojavom sukrvice i krvi, povraćanje i bolove u stomaku”, izjavila je načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar dr Binela Mavrić.

Na Dečijem odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar hospitalizovano je desetoro dece školskog uzrasta, posle obroka u istom ugostiteljskom objektu.

“Juče smo primili dečaka koji nam je dao podatak da je jeo pljeskavicu i majonez u jednom restoranu, naveo je da su svi u porodici imali iste tegobe. Jutros smo od staratelja hospitalizovane dece dobili podatke da su svi jeli u tom restoranu jeli neke obroke, pljeskavicu ili majonez. Svi su hranu konzumirali u subotu, nedelju ili ponedeljak. Najvažnije mi je da su sva hospitalizovana deca sada bolje nego u trenutku kada su primljena na lečenje”, rekla je načelnica Dečijeg odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, dr Hadija Toković.

Zvanične potvrde na prisustvo salmonele, na šta sumnjaju lekari, još nema. Zdravstveni zvaničnici Novog Pazara čekaju laboratoriske rezultate koprokulture koji će pokazati da li postoji prisustvo te bakterije.

indeksonline.rs/Tanjug