Danas je na stadionu Čika Dača u Kragujevcu odigrana ključna utakmica Mozzart Bet Super Lige Srbije između Novog Pazara i Radničkog iz Kragujevca. Gostujući tim Novog Pazara je impresivno pobedio sa 4:0, prekinuvši seriju od šest uzastopnih pobeda domaćeg tima i popela se na četvrtu poziciju u najvišem rangu srpskog fudbala.

Meč je, međutim, bio zasenčen incidentima van terena. Navijači Novog Pazara, pripadnici grupa Torcida Sandžak i Ekstremi, izrazili su zahvalnost Kragujevčanima, ističući parolu koja je podsećala na pomoć koju su lekari iz Kragujevca pružili tokom pandemije koronavirusa.

Ovaj gest zahvalnosti, nažalost, nije bio uzvraćen istom merom. Navijači Radničkog, poznati kao Crveni Đavoli, reagovali su provokacijama, skandirajući imena ratnih zločinaca i nacionalističke parole, što je dodatno zaoštrilo atmosferu na stadionu.

Sudija utakmice nije prekinuo meč uprkos ovim provokacijama, a navijački repertoar sa obe strane stadiona je nastavljen. Ovaj incident baca senku na sportski događaj i ukazuje na potrebu za strožim merama protiv nacionalističkog ponašanja na sportskim događajima.

Ovaj događaj potvrđuje da u sportu, kao i u društvu, postoji još mnogo prostora za unapređenje tolerancije i međusobnog poštovanja. Utakmica između Novog Pazara i Radničkog trebala je biti primer sportske veštine i takmičarskog duha, ali je nažalost zasenčena incidentima koji nemaju mesto u sportu.