Naslovna Evropa Nemačka Šolc: Stidim se i ogorčen sam zbog antisemitskih incidenata u Nemačkoj

Šolc: Stidim se i ogorčen sam zbog antisemitskih incidenata u Nemačkoj

(John MacDougall, Pool via AP)

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u berlinskoj sinagogi Bet Cion na 85. godišnjicu “Kristalne noći”, kada je izvršen veliki pogrom nad Jevrejima, da se stidi i da je ogorčen zbog nedavnog talasa antisemitskih incidenata u Nemačkoj, upozoravajući da Berlin neće tolerisati mržnju protiv Jevreja.

“Svaki oblik antisemitizma truje naše društvo”, rekao je Šolc, koji je nosio kipu, tradicionalnu jevrejsku kapu, kako je uobičajeno u sinagogi za muškarce, preneo je Rojters.

Šolc je istakao da se antisemitizam neće tolerisati.

Podučavanje o istorijskoj odgovornosti Nemačke vezano za holokaust posebno je važno jer generacije koje su to iskusile iz prve ruke više nisu tu da dele svoja svedočenja, rekao je Šolc.

To je, takođe, važno s obzirom na činjenicu da je Nemačka sada glavno odredište za imigrante, a mnogi imigranti nisu naučili o Šoi (holokaustu) u njihovim zemljama porekla ili su učili o tome drugačije, rekao je on.

“Istovremeno, ne smemo nasesti na one koji sada vide priliku da uskrate značaj više od pet miliona muslimanskih građana u našem društvu”, naglasio je Šolc.

“Nikad više” znači i prijateljstvo sa Izraelom, rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, Izrael ima pravo da se brani od varvarskog terora Hamasa.

Šolc je ponovio stav svoje vlade o posvećenosti da učini sve što je u njenoj moći da osigura oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce.

Kristalna noć 1938. godine označila je i početak holokausta, sistematskog uništavanja Jevreja na prostorima pod vlašću nacista.

Tokom holokausta, odnosno takozvanog Konačnog rešenja jevrejskog pitanja, za vreme Drugog svetskog rata, ubijeni su milioni Jevreja.

Broj žrtava je nemoguće utvrditi, ali se veruje da ih je bilo do šest miliona.

“Kristalna noć” ili Novembarski pogrom, bila je masovni pogrom nad Jevrejima koji se dogodio 9. i 10. novembra 1938. godine.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version