NOVI PAZAR – ”Tehnološki park u Novom Pazaru krajnji je cilj. Novi Pazar mora biti grad nauke i inovacija za šta ima izuzetne potencijale”. O ovome su se složili savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić, predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac i koordinator RISC-a Šemsudin Plojović. Izgradnja Regionalnog smart city centra korak je ka tom cilju.

U prvim mesecima naredne godine Novi Pazar dobiće prostor za mlade i kreativne ljude. To će biti i objekat za startapove i unapređenje inovacionih tehologija i tehnološki razvoj. Radovi na izgradnji Regionalnog smart city centra trebalo bi da budu završeni u februaru.

Podsetimo, izgradnju finansiraju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Grad Novi Pazar i EU

Regionalni inovacioni start up centar duže od tri godine radi u improvizovanim uslovima. Aktivnosti se obavljaju na svega 200 kvadrata. No uprkos tome ostvaruje izuzetne rezultate. U novih 1.300 kvadratnih metara budućeg centra svi kapaciteti će biti popunjeni, kazao je za RTV Novi Pazar koordinator RISC-a Šemsudin Plojović.

Ovo je inače jedan od najznačajnijih projekata za Novi Pazar. On će, prema rečima predsednika Privremenog organa Novog Pazara Nihata Biševca, biti lokomotiva razvoja ne samo ovog grada već i okolnih opština.

Regionalni inovacioni centar je, podseća on, od početka imao podršku lokalne samouprave. Njihove rezultate prepoznali su i u resornom ministarstvu čija popdrša nije izostala. 45 miliona su njihova uložena sredstva, Grad Novi Pazar radove na ovom objektu finansira sa 51 milion dinara dok EU ulaže blizu 400.000 evra za opremanje.

Zahvaljujući zajednici koja raste i unapređuje se, sve izvesnije je i otvaranje naučno tehnološkog parka u Novom Pazaru. To je u dogledno vreme i krajnji cilj, složili su se sagovornici.

rtvnp.rs