BEOGRAD – U Višem tužilaštvu u Beogradu saslušan je Mišel K. (48), zbog sumnje da je 13. novembra ugrozio sigurnost vernika i izlagao poruzi verske simbole u dvorištu beogradske Bajrakli džamije, dok su oni obavljali verski obred.

Osumnjičeni međutim nije iznosio odbranu, niti je želeo da iznese svoje lične podatke, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da osumnjičenom odedi pritvor iz svih zakonskih razloga: zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Mišelu R. se na teret stavlja krivično delo izazivanje nacionalne rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina.

Sumnja se da je on 13. novembra oko 18.20 časova u Gospodar Jevremovoj ulici u dvorištu “Bajrakli džamije”, u momentu kada su vernici obavljali verski obred “Jacija Namaz – poslednje peto klanjanje”, njima uputio poruke preteće sadržine – da je ta džamija lažna, da muslimani treba da nestanu, psovao im je majku muslimansku.

Pored ostalog je kazao:”Ja sam Mosad, majka mi je jevrejka i treba vas ubiti”.

Nakon toga je zaposlenom u Vakufskoj direkciji islamske zajednice pretio skalpelom, koji je izvadio iz džepa pantalona.

Pored ostalih dokaznih radnji i ispitivanja svedoka, tužilaštvo će naložiti da se obavo psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog.

Kako Tanjug saznaje, tokom saslušanja osumnjičeni je gestikulirajući pokazivao kako su mu usta zakopčana i da neće reč da progovori.

Sve vreme tokom sačinjavanja zapisnika on se krstio.

indeksonline.rs/Tanjug