VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džozefa Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu, saopštila je Bela kuća, a nastavak pomoći Kijevu za rat protiv Rusije zavisiće od dogovora u Kongresu, gde su izgledi za sporazum neizvesni, prenosi Rojters.

“Biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja”, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U ponedeljak su nastavljeni razgovori u Senatu, gde demokrate imaju neznatnu većinu, o sporazumu koji bi uključivao pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i nove mere za poboljšanje bezbednosti na granici SAD i Meksika, na čemu su insistirali republikanci.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Predsednik Predstavničkog doma sa republikanskom većinom Majk Džonson, kao i republikanci u Senatu više puta su poručivali da će glasati za tu pomoć samo ako je uparena sa novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Svaki dogovor postignut u Senatu, koji demokrate kontrolišu većinom 51-49, takođe bi trebalo da dobije odobrenje Predstavničkog doma, koji republikanci kontrolišu sa 221-213, pre nego što bude usvojen.

Da su demokrate i republikanci tokom protekle nedelje postigli važan napredak ka sporazumu saopštio je u ponedeljak vodeći demokrata u Senatu Čak Šumer.

“Iako posao nije završen, uveren sam da idemo u dobrom pravcu”, rekao je lider većine u Senatu SAD.

Međutim, Šumerov republikanski kolega Mič Mekonel,čija je podrška potrebna za usvajanje takvog zakona, rekao je da će “biti potrebno neko vreme” da se postigne dogovor, prenosi Rojters.

Kongresmeni u Predstavničkom domu napustili su prošle nedelje Vašington kako je planirano i započeli prazničnu pauzu i svoj rad bi trebalo da nastave posle 8.januara.

indeksonline.rs/Tanjug