NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da stanovnici Pojasa Gaze kojima je naređeno da se evakuišu nemaju kud bezbedno da odu i ponovo istakao potrebu za nesmetanom i kontinuiranom dostavom humanitarne pomoći.

Generalni sekretar poziva sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, navedeno je u izjavi Stefana Dužarika, portparola generalnog sekretara UN.

UN nastavljaju da apeluju na izraelske snage da izbegnu dalje akcije koje bi pogoršale ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi i da poštede civile od veće patnje.

Civili, uključujući zdravstvene radnike, novinare i osoblje UN, kao i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni u svakom trenutku, naglašava se u izjavi.

Dodaje se da je generalni sekretar ozbiljno zabrinut i zbog eskalacije nasilja na
Zapadnoj obali, uključujući intenziviranje izraelske operacije, veliki broj smrtnih slučajeva i hapšenja, porast nasilja među doseljenicima i napade Palestinaca na Izraelce.

Generalni sekretar je ponovio poziv na održivi humanitarni prekid vatre u Gazi i bezuslovno i trenutno oslobađanje svih preostalih talaca.

indeksonline.rs/Tanjug