Naslovna Društvo Izazovi i perspektive zdravstvene zaštite žena na selu

Izazovi i perspektive zdravstvene zaštite žena na selu

Status žena na ruralnom području, naročito u privredi, je vrlo nepovoljan i predstavlja ozbiljan problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu, najviše zbog neplaćenog rada. Žene na selu su preopterećene poslovima u domaćinstvu, nemaju uslova za brigu o svom zdravlju, neke od njih nemaju ni zdravstveno ni penzijsko osiguranje, a u starosti neretko žive na rubu egzistencije, jer su im penzije male ili ih uopšte i nemaju.

Načelnica Dispanzera za žene, doktorka Mirsada Ličina, ističe da postoji niz prepreka koje žene suočavaju u ostvarivanju zdravstvene zaštite. Otežano zakazivanje specialističkih pregleda samo je jedan od problema. Ona takođe naglašava važnost informisanja žena o pravima koja im stoje na raspolaganju kako bi ostvarile ravnopravan pristup zdravstvenim uslugama.

“Dame sa sela često su u drugom planu zbog svojih obaveza i nedostatka vremena za odlazak lekaru. Njihove lične obaveze često im ne dozvoljavaju da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju. Iako postoji manjina žena koje redovno dolaze na preventivne preglede, većina stavlja svoje zdravlje u drugi plan”, ističe doktorka Ličina.

Naglašava i važnost redovnih ginekoloških pregleda, ističući da neredovni pregledi kasnije otežavaju proces lečenja. Upozorava na činjenicu da žene često ne dolaze dok ne osete bol, što može ukazivati na ozbiljne probleme.

“Važni su preventivni pregledi žena, obavezni su ginekološki pregledi, uključujući kolposkopiju i PAPA test, ultrazvučni pregled i pregled dojki. Važno je ove preglede raditi na vreme kako bi se eventualne promene koje mogu ići ka najgorem, poput karcinoma, otkrile na vreme”, ističe doktorka.

Doktorka Ličina ističe da žene trebaju doći dok ništa ne boli, jer se tada sve nalazi u ranoj fazi, što olakšava lečenje. Za žene iz rizičnih grupa, poput onih koje su izložene HPV infekciji ili su imale težak porođaj, redovne kontrole su od presudnog značaja.

Doktorka naglašava da je važno da žene ne odlažu svoje preglede.

“Imamo slučajeva gde žene nisu kročile u našu službu godinama, a kada dodju javljaju se sa ozbiljnim komplikacijama”, upozorava doktorka Ličina.

Doktorka Nataša Mijailović dodaje da je svest žena na selu nešto povećana, ali nedovoljno. Ističe da seoske ambulante dobro funkcionišu, a žene se redovno javljaju na preglede.

Svest o značaju preventivnih pregleda i rane dijagnostike mora se širiti među ženama, posebno u manjim mestima, kako bi se obezbedila pravovremena briga o njihovom zdravlju. Osim toga, potrebno je raditi na smanjenju nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti između polova i podržati žene u ruralnim sredinama da aktivno brinu o svom reproduktivnom zdravlju.

Kada je reč o ženama, doktorka Mijailović napominje da se one redovno javljaju na preglede, posebno na ginekološke preglede. Ipak, primećuje da u nekim sredinama postoji neinformisanost ili nezainteresovanost žena za redovne medicinske provere.

“Žene čine veliki postotak proizvodnje u poljoprivredi, ali statistika pokazuje da su manje korisnice poljoprivrednih politika. Muškarci, obrazovaniji i mlađi, češće koriste beneficije poljoprivredne politike. Položaj žena na selu je kompleksan i zahteva pažnju društva,” dodaje Mijailović.

Položaj žena na selu u Srbiji je izazvan tradicionalnim normama i patrijarhalnim vaspitanjem.

“Žene su najmarginalizovanije članice društva. Razvoj društva mora biti izjednačen sa postizanjem rodne ravnopravnosti,” naglašava doktorka Mijailović.

Nedostatak obrazovanja, problema u pristupu informacijama i zdravstvenoj zaštiti, kao i finansijski jaz između polova, čine žene na selu posebno ranjivim grupama.

Doktorka Mijailović apeluje na potrebu edukacije, informisanja i podizanja svesti među ženama na selu kako bi se unapredili njihov položaj u društvu.


Projekat “Žene čuvaju selo – Pozitivni primeri jakih žena u poljopirvredi”, koji realizuje Udruženje građana. Lokal medija plan iz NovogPazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja I telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Fotografija na kraju

Exit mobile version