U selu Veseniće u Tutinu, pored jezera Gazivode, gde se život odvija mirno i spokojno, jedna žena se ističe svojom snagom i neumornim radom. Ime joj je Latifa Čolović , a njen život na selu predstavlja pravu sliku predanosti i posvećenosti domaćinstvu.

U razgovoru s Latifom, otkrivamo kako izgleda jedan dan na selu.

“Ustajemo rano, vršimo namiru krava, oko muže, pripremamo mleko, pakujemo i nosimo proizvode u prodavnicu”, kaže Latifa, oslikavajući ritam svog svakodnevnog života.
Ona je živa slika tradicionalnog sela, gde je rad neprekidan, ali često neprimećen.
Ceo svoj život Latifa je provela na selu, gde je naučila vrednosti zajedništva i truda. Na pitanje voli li selo, odgovarila je kratko da nije lose.
Položaj žene na selu često je neprepoznat, ali Latifa s ponosom ističe da ima sve što joj je potrebno.

“Mašinu za sudove, mašinu za veš, za sušenje veša, vodu u kuću – imamo sve, hvala Bogu”, ističe Latifa.

Iako se često misli da su na selu poslovi tradicionalno podeljeni na muške i ženske, Latifa demantuje tu pretpostavku. “Pomaže mi on, čak i više radi od mene. Ja radim oko krava, sira i mleka, ali radi više on nego ja”, sa smeškom ističe.

Dok razgovaramo o zimskoj garderobi od vune, Latifa objašnjava da se ranije bavila pravljenjem, ali da su sada fokusirani na druge poslove. Ima premnih vunenih proizvoda za zimu.
Latifa se posebno ističe kada je reč o brizi o kravama.

“Ako žena ne održava mleko, džaba krave u košare. Evo imamo devet krava, verujte, ne mogu sir da stignem da proizvedem ni mleko – to je sve odmah rasprodato, a to je sve moj posao”, objašnjava sa Latifa.

Latifa se slaže da je jaka žena od velikog značaja za gazdinstvo, drago joj je što I njena deca vole selo.

“Nema dobrog gazdinstva bez dobre žene. Ako žena ne održava mleko, džaba sve”, kaže Latifa dodajući da je jasno koliko je žena ključna za uspešno domaćinstvo.

Nažalost, kako ističe, danas je teško naći mlade ljude spremne da se posvete radu na selu, te da je tradicionalni način života na selu sve ređi izbor današnjih generacija. Ima troje dece, o njima je celog života vodila računa dok je na imanju istovremeno obavljala teške poslove. Ipak joj je drago što I njena deca vole selo.

“Mlade žene su danas su rahat(bez ikakvih problema) I ako se udaju na na selu, imaju sve mi nekada nismo imale sve smo same radile, danas se malo razlikuje selo do grada”, kaže Latifa sa blagim osmehom.

Latifa živi u selu Veseniće, gde oko četrdeset kuća čini zajednicu koja se oslanja na tradiciju i zajedništvo. Ona, poput mnogih žena na selu, ostavlja neizbrisiv trag svojim trudom i posvećenošću.


Projekat “Žene čuvaju selo – Pozitivni primeru jakih žena u poljopirvredi”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.