BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) da je privredni rast Srbije u ovoj godin 2,5 odsto u skladu sa očekivanjima i procenama i da je to još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata.

“To istovremeno znači da je u četvrtom kvartalu naš privredni rast ubrzao na 3,9 odsto BDP-a. Rast je diversifikovan i ostvaren u svim privrednim sektorima – građevina, poljoprivreda, industrija i uslužni sektor”, napisao je on na svom Instagram nalogu.

Mali je naveo da će u apsolutnom iznosu BDP Srbije u ovoj godini iznositi 8.103 milijardi dinara, odnosno oko 69,1 milijardi evra, dok je 2012. godine BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra.

On je naglasio i da se očekuje da će u 2024. godini naš BDP u apsolutnom iznosu biti oko 74,5 milijardi evra.

“Takođe, u trećem kvartalu ove godine stopa zaposlenosti je iznosila 50,7 odsto, a 2,36 miliona ljudi u Srbiji je bilo zaposleno, što je najbolji rezultat u istoriji. Istovremeno, stopa nezaposlenosti je na rekordno niskom nivou od devet odsto, koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine”, napisao je Mali.

Naveo je i da nakon četiri godine globalne krize i ogromnih izazova sa kojima se ceo svet suočava, Srbija nastavlja da ostvaruje rast, održava makroekonomsku stabilnost i ima rekordan broj zaposlenih, a što je potvrda ispravnosti ekonomske politike.

“Već sledeće nedelje nas očekuju nova povećanja primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda, s obzirom da će od 1. januara 2024. plate u javnom sektoru biti povećane za 10 odsto, penzije za 14,8 odsto i minimalna zarada za 17,8 odsto. Pritom, nismo odustali ni od jedne kapitalne investicije, već nastavljamo da gradimo i radimo širom Srbije, kako bi od naše zemlje stvorili još bolje mesto za život”, napisao je Mali.

Indeksonline/Tanjug