MOSKVA – Rusija je spremna da pregovara sa Evropom, Sjedinjenim Američkim Državama i Kijevom, ali samo u skladu sa sopstvenim interesima, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

“Jeste sjajno što oni u Ukrajini, Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su agresivni prema Rusiji žele da pregovaraju, ali mi ćemo to učiniti samo na osnovu naših interesa”, rekao je on na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, ruski predsednik je rekao da će istorija sve staviti na svoje mesto.

“Mi se nećemo mešati, ali nećemo dati ovo što imamo. To bi svi trebalo da razumeju”, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila jedini garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Rusija je, stvarajući Sovjetski Savez, jednostavno prenela, zajedno sa stanovništvom, ogromne ruske istorijske teritorije, ogroman potencijal i uložila kolosalne resurse u celu tu teritoriju”, istakao je Putin.

Podsetio je da je Ukrajina svoje zapadne teritorije dobila nakon Drugog svetskog rata, kada joj je dat deo poljskih zemalja.

Zaključujući sastanak Putin je istakao da građani Rusije imaju sve.

“Naravno, Rusija ne može ništa da učini bez jakih, pouzdanih, dobro naoružanih,
motivisanih oružanih snaga. Oružane snage ne mogu bez snažne privrede, bez nesmetanog funkcionisanja industrije, a posebno vojno-industrijskog kompleksa. I što je najvažnije, bez oslanjanja na narod Rusije, na višenacionalni narod, na ruski narod, na druge narode Ruske Federacije. Vi imate sve i domovina očekuje povratak od vas”, poručio je Putin.

indeksonline.rs/Tanjug