BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem roditelja nekoliko ubijene dece 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka, koji je u toj školi ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Svedočili su Ninela Radičević i Ivan Božović kojima je ubijena ćerka, kao i Suzana Stanković Čikić i Miloš Čikić, roditelji jednog od ubijenih dečaka.

Čikići su detaljno pričali o svom sinu i njihovom odnosu pre događaja, kao i kako izgleda njihov život sada.

Stanković Čikić je navela da su sina, koji je svirao klavir i išao u muzičku školu, tog jutra obukli u koncertno odelo i koncertne cipele, te da mu je osušila kosu koja je bila mokra, nakon kojih reči su svi prisutni u sudnicj zaplakali.

Majka ubijenog dečaka je istakla da je tokom ispitivanja K.K, u krivičnom postupku protiv njegovog oca, ona postavljala pitanja i kod njega primetila hladnoću.

Kako je navela, K.K. je na njeno pitanje da li zna da joj je ubio sina, hladno odgovorio da zna. Majka K.K, prema rečima oštećene, koja je sedela pored njega, takođe je imala isti izraz lica sve vreme tokom tog saslušanja.

Ona je navela i da je K.K. na pitanje zašto su deca bila na spisku, odgovorio da su bila “okej”.

Stojiljković Čikić je rekla da ih ta hladnoća porodice Kecmanović pogađa.

Miloš Čikić kaže da se iz policijskog izveštaja vidi da je K.K. pucao sa velikom preciznošću, za koju je potrebno ogromno treniranje, odnosno obučavanje.

“Deca s maloletnom ubici bile pokretne mete”, rekao je otac ubijenog dečaka.

Čikić je dalje ispričao i da je našao prepisku između svog sina i K.K. u kojoj on traži od njegovog sina da mu nađe na internetu neku kompoziciju za sestru, na šta je njegov sin rekao da će se potruditi da je nađe.

Oba roditelja su potvrdila da su pročitali obdukcioni nalaz i gledali slike ubijene dece, te su naveli da je njihov sin prvi metak izbegao, ali ga je drugi pogodio u nogu, a treći prošao kroz ruku i razorio srce.

Prema rečima oca, deca koja su išla sa K.K. u razred pričala su da je on čudan, odnosno “kao da je lik iz igrice kojim rukovodi računar”.

Sledeći su svedočili Zoran i Miljana Martinović, koji su rekli da je njihova ćerka imala 15 prostrelnih rana i da te slike iz glave ne mogu da izbrišu.

Ispričali su da je njihova ćerka išla i u baletsku školu, te da se nije dobro osećala u školi “Vladislav Ribnikar”, jer je stalno pričala da je velika nepravda u toj školi.

Zoran Martinović je naglasio da im je ubistvo ćerke uništilo život, jer je “neko odlučio da se igra rata”, i dodao “nažalost ima gde da se ratuje, pa je mogao da ode i ratuje”.

Ocenio je da je K.K. u učinioci izvršio egzekuciju dece, jer su sedela mirno u svojim klupama, dodajući da je jedina odgovornost škole bila da deca izađu živa iz te ustanove.

“Ja ne bih mogao da živim sa tim da je neko ko je deo mene uradi tako nešto” rekao je Martinović, koji smatra da je K.K. izgledao kao trenirani ubica.

Martinovic tvrdi i da u spisima predmeta postoji slika na kojoj mlađa sestra dečaka ubice drži pištolj.

Njegova supruga Miljana Martinović istakla je da deca nisu stradala već su “masakrirana”.

Osvrnula se i na tužene, odnosno roditelje K.K. i navela da ima njihove odgovornosti, jer nisu prepoznali da nešto kod njihovog deteta ne funkcioniše.

Martinovićeva smatra da su tuženi znali da je K.K. bila potrebna pomoć, da su lagali školu o njegovom stanju i njih, roditelje ubijenih.

“Oni lažu i danas da nisu znali. Lakše bi nam bilo da su pokucali na vrata i sve nam ispričali”, rekla je Martinivić.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada će svedočiti porodice Aćimović, Vlahović i Kobiljski.

Tužbu u ovom sporu za naknadu štete podnelo je ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbiti.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke, Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10.oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, pa se očekuje da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja i u tom krivičnom postupku. U ovom sudu vodi se još jedno suđenje po tužbi protiv porodice Kecmanović, škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, čija devojčice je ubijena u školi.

Indeksonline/Tanjug