Udruženje Žena “Sačuvajmo Selo” iz Priboja obeležava deset godina neumornog rada i predanosti cilju očuvanja seoskog načina života i jačanja položaja žena na selu. Malina Stanojević predsednica tog udruženja je predstavila izazove sa kojima se žene suočavaju u njihovom kraju i ukazala na ključne elemente neotanojphodne za revitalizaciju seoskih područja.

Stanojević je naglasila je da su najprosvećenije žene upravo sa sela iz okoline Priboja.

“Udruženje je za deset godina postojanja realizovalo trideset i tri projekta, fokusirajući se na različite aspekte života na selu. Njihov moto i cilj su da žene ostanu i opstanu na selu, te da žive kvalitetnim životom, sa željom da se omogući ruralnim zajednicama da pruže uslove slične onima u gradovima”,rekla je Stanojević.

Jedan od ključnih izazova s kojim se suočavaju žene iz Udruženja “Sačuvajmo Selo” jeste infrastrukturni nedostatak, posebno u vezi s putevima i internetom. Kroz različite projekte, udruženje radi na rešavanju ovih problema kako bi unapredile uslove života u svojim zajednicama.

“U selima je naša infrastruktura nedovoljno razvijena ili je pak zapuštena. Vi ćete čuti da mnoge žene ne odlaze kod lekara zbog toga što prevoz do tog udaljenog sela ili ne ide uopšte ili ide dva puta nedeljno, a vi treba na neki pregled da odete tog dana kada prevoz nije obezbeđen”, rekla je Stanojević.

Govoreći o važnosti seoskog turizma, Malina Stanojević je naglasila je da ova grana može značajno doprineti očuvanju sela, privlačeći posetioce i stvarajući nove poslovne prilike. Istakla je i potrebu za angažovanjem stručnjaka kako bi se analizirale mogućnosti u selima i pokrenule aktivnosti koje će doneti brze i dobre rezultate.


“Znamo da ako je žena na selu zadovoljna svojim životom, selo će opstati, ako žena nije zadovoljna, možemo mi pričati koliko god hoćemo i može muž ići sezonski da radi, da donosi ne znam kakve pare, žena će stalno težiti da ode iz sela. Žena može zaraditi od poljoprivrede, a ono što je za nju lako je seoski turizam jer sva sela imaju kapacitete izuzetne koje se neko prepoznaje, neko ne prepoznaje, ali da angažujemo stručne ljude da analiziraju mogućnosti u selima i da se sa te stručne strane pokrenu neke aktivnosti koje će doneti benefite u seoskim gazdinstvima i imati rezultate koji su i brzi i dobri”, kaže Stanojević.

Osvrćući se na desetogodišnji rad udruženja, naglasila je značaj obuka i edukacija koje su omogućile ženama da postanu informatički pismenije. Kroz trideset i tri projekta, žene su stekle veštine koje im olakšavaju svakodnevni život, ali i omogućavaju da se bolje povežu i podrže jedna drugu.

“Mi smo osnovani 2012. godine, i praktično deset godina rada obeležavamo ove godine Kroz projekte smo imali i informatičku obuku, znači sve žene iz udruženja “Sačuvajmo selo” obučene su informatički i to dobro. Svaka ima svoju e-mail adresu. One sad zakazuju, recimo, zoom konferencije, zoom sastanke, jedna između druge. A to me je podstakla jedna žena koja mi je rekla da tri meseca nije imala kome dobar dan da kaže. Onda sam razmislila kako napraviti tu sponu da se žene druže, a da ne moraju da idu.Našili smo ideju da to budu viber grupe gde one sada komuniciraju, razmenjuju recepte”, rekla je Stanojević podsećajući da su ove žene naučile I da svoje proizvode prodaju online preko prodavnice koja je napravljena za njihove potrebe.

Udruženje Žena “Sačuvajmo Selo” iz Priboja postalo je primer uspešne inicijative koja se bori za očuvanje ruralnog nasleđa. Njihov rad ne samo da jača položaj žena na selu, već doprinosi i oživljavanju seoskih zajednica, čineći ih mestima u kojima život cveta, a tradicija se čuva i prenosi na nove generacije.

Projekat “Žene čuvaju selo – Pozitivni primeru jakih žena u poljopirvredi”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.