Na vanrendoj konferenciji za medije, predsedsnik opštinskog odbora SDP-a Beism Hamzagić govorio je o trenutnoj političkoj situaciju u Tutinu. On je govorio o neligitimnim i nezakonitim radnjama, koje kako tvrdi sprovode čelnici lokalne samouprave u Tutinu, odnosno rukovodstvo SDA u Tutinu.

“ S’obzirom da je predsednik opštine podneo ostavku 2. oktobra ove godine, a u roku od 30 dana Skupština nije izabrala novog predsednika opštine, to znači da su predsednik opštine kao i opstinsko vijeće, kao izvšna vlast, u ostavci i da treba da vrše samo tekuće poslove, koji obezbeđuju normalno funkcionisanje opštinske uprave.n Medutim, predstavnici SDA u Tutinu, takozvani “Čuvari Sandžaka”, su se drznuli i dali sebi za pravo da otuđuju imovinu opštine, iako nemaju skupštinsku većinu kao legitimitet. Dakle, predsednik nakon što je podneo ostavku, nema prava da otuđuje imovinu svih građana Tutina. Naime opština Tutin je raspisala javni poziv za otuđenje desetak parcela, a javno nadmetanje je zakazano za 15. decembar, zamislite dan uoči izbora. Ovakav način prodaje opstinške imovine je nezakonit i mi ćemo ovakve odluke, koje su na štetu građana Tutina sigurno poništiti”, rekao je Hamzagić .

Na vanrednoj konferenciji za novinare prisustvovali su predsednica Skupštine i opštinski većnici

“ Poništili smo mnoge odluke koje su bile na štetu opštine, a uglavnom su se ticale otuđenja opštinske imovine i to je bio jedan od glavnih razloga raskida koalicije sa njima”, rekao je Hamzagić.

“Ova vlast, ovi takozvani čuvari Sandžaka, umesto da su vodili računa, da na vrijeme raspišu tender za zimsko održavanje puteva i obezbede noramlno funkcionisanje, oni su bukvalno dan prije nego što je pao snijeg, raspisali tener za zimsko održavanje, dok su vrlo ažurni kad je u pitanju prodaja opstinške imovine. E za ovo ćete vi poštovani građani da glasate 17. decembra. Ako za njih glasate, vi ne glasate za čuvare, nego za prodavce Sandžaka. SDA u Tutinu nema više šta da čuva, sve su nažalost prodali. Čuvari Sandžaka su prvo ugasili institucije kulture, mesto gde se neguje i razvija identitet jedne zajednice, na koji se stalno pozivaju, pa im je to bilo malo, nego su prodali i objekte kulturne ustanove”, dodaje Hamzagić.

“Prodali su i objekte zgrada opštinske uprave odnosno parcele, pa vec nekoliko godina predsedništvo i većina kancelarija opstinške uprave su kirijaši. Tu kiriju privatnicima plaćaju građani Tutina. Otišli su dalje, prodavali su čak i putno zemljiste pa je i u tom pravcu ugrožena perspektiva opštine. E zbog ovakve politike nema stabilne skupštinske većine, a mi smo ti koje Ugljanin uporno naziva ucenjivačima. Ne ucenjujemo mi nikoga mi samo branimo Tutin od prodavaca Sandžaka”, kaže Hamzagić.

On dodaje da je Tutin talac SDA politike i nekolicine lokalnih tajkuna, koji su se enormno obogatili, dok su Tutin doveli pred bankrot i u bezizlaznu situaciju.

“ Sad sa jedne strane imamo novopečne lokalne tajkune, koji su kapital uvećali zahvaljujući poslovima sa opštinom, koji su se enormno obogatili, a sa druge strane imate opštinu koja placa kiruju za kancelarije predsednika i opštinskog rukovodstva. E to je politika čuvara Sandžaka i za ovu politiku ćete vi da glasate 17. decembra. Zato vas pozivam da na ovim parlamentarnim izborima kaznite SDA za sve što su prodali i pozivam vas, da nas podržite, da nam pomognete da oslobodimo opštinu od ove kriminogene hobotnice koja uništava budućnost Tutina”, zaključio je Hamzagić.