ŽENEVA – Ujedinjene nacije izrazile su danas žaljenje zbog nastavka izraelske vojne operacije u Gazi, opisujući situaciju kao katastrofalnu i pozivajući strane da obezbede trajni prekid vatre.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao je na platformi X da žali zbog nastavka neprijateljstava i izrazio nadu da bi mogla biti uspostavljena nova pauza u sukobu Izraela sa Hamasom.

“Ponovni sukobi samo pokazuju koliko je važan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći”, istakao je Gutereš.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je da je nastavak sukoba u Gazi katastrofalan.

Tirk je pozvao sve strane i države koje imaju uticaj na njih
da udvostruče napore da se odmah obezbedi prekid vatre, preneo je Rojters.

Apelujući na trajni prekid vatre, Unicef je saopštio da neangažovanje u vezi sa obustavljanjem sukoba u Pojasu Gaze predstavlja “odobrenje ubijanja dece”.

“Mora se primeniti trajni prekid vatre”, rekao je portparol Unicefa Džejms Elder novinarima putem video linka iz Gaze.

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja.

Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

indeksonline.rs/Tanjug