BEOGRAD – Vojska Srbije ove nedelje u Centru za obuku putem simulacija realizuje vežbe komande jednog od mehanizovanih bataljona iz sastava Prve brigade kopnene vojske, kojom se proverava osposobljenost komande jedinice za planiranje, organizovanje i izvođenje dejstava u borbenim operacijama.

U toku realizacije vežbovnih aktivnosti proverava se i poznavanje načela upotrebe mehanizovanog bataljona u operacijama, sadejstvo sa jedinicama Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i saradnja sa činiocima civilnog okruženja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaju da je akcenat na primeni taktičkih radnji i štabnih procedura u fazi izvođenja operacija, uz svakodnevnu analizu rada komande u procesu donošenja odluka na svim nivoima komandovanja.

Vežbe podržane računarskim simulacijama predstavljaju važan oblik praktične obuke komandi u Vojsci Srbije, budući da pružaju priliku štabnim oficirima i komandama da se, uz minimalan utrošak materijalnih resursa, osposobljavaju za planiranje i izvođenje borbenih operacija.

indeksonline.rs/Tanjug