TEL AVIV – Sedmična ročišta u suđenju za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu biće svedena na dva nedeljno umesto dosadašnja tri, nakon što je sud prihvatio zahtev premijerovog advokata koji je kao razlog naveo to što, zbog rata protiv Hamasa, Netanijahu ne može da se pripremi za svedočenja novih ključnih svedoka.

Zbog toga je ročište zakazano za sutra otkazano, objavio je Tajms of Izrael.

Advokati su zatražili u ponedeljak da se ročišta u tom predmetu održavaju dva dana sedmično umesto dosadašnja tri, da bi se prilagodili pravnicima koji su pozvani u rezervni sastav u toku rata.

Okružni sud u Jerusalimu je, kao odgovor na taj zahtev, predložio da se ročišta smanje na dva nedeljno, uz održavanje jednog nedeljnog ročišta za slučajeve u tom predmetu o kojima bi svedočenja trebalo da počnu sledećeg meseca.

Netanijahuov advokat Amit Hadad napisao je da se protivi tome jer bi to značilo ispitivanje novih ključnih svedoka, a da premijer nema vremena da se za to pripremi.

“Značajan deo svedoka koji će biti saslušani u tim slučajevima su značajni svedoci, čije svedočenje zahteva pripremu u koordinaciji i zajedno sa premijerom”, istakao je Hadad.

Sud je nakon toga prihvatio Hadadov zahtev.

Netanijahu negira da je počinio dela koja mu se stavljaju na teret i tvrdi da su optužbe izmišljene u, kako je naveo, “lovu na veštice koji su vodili policija i državno tužilaštvo”.

Netanijahu je odbio da podnese ostavku kada su podignute optužnice, tvrdeći da je sposoban da mu se sudi dok istovremeno vodi državu.

Suđenje je u toku više od tri i po godine i naišlo je na kritike zbog sporog tempa postupka.

indeksonline.rs/Tanjug