BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja je, na osnovu mišljenja Radne grupe, preporučilo zdravstvenim ustanovama u Srbiji da ponovo razmotre zabranu i ograničenje poseta u bolnicama, zbog toga što se nalazimo na vrhuncu sezone respiratornih bolesti, rečeno je Tanjugu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Iz Instituta je pojašnjeno da se pojačanje mera prevencije i suzbijanja respiratornih infekcija zahteva ne samo zbog korona virusa, već i zbog drugih respiratornih infekcija.

“Intenzitet transmisije virusa SARS-CoV-2 u populaciji opada tokom prethodnih nedelja i može se oceniti kao umeren dok se, s druge strane, beleži porast učestalosti gripa, respiratornog sincijalnog virusa i drugih, posebno virusnih uzročnika respiratornih infekcija”, precizirali su iz “Batuta”.

Kako navode, odluku o zabrani poseta donose direktori zdrastvenih ustanova sa svojim komisijama za bolničke infekcije, koju svaka zdrastvena ustanova mora da ima, uz konsultaciju sa teritorijalno nadležnim Institutima i zavodima za javno zdravlje.

Iz Instituta dodaju da se odluka donosi nakon sagledavanja epidemiološke situacije u populaciji, među zaposlenima i pacijentima, prostornih i drugih kapaciteta, kao i na osnovu sagledavanja specifičnih rizika kod hospitalizovanih pacijenata od komplikovanja njihovih osnovnih bolesti u slučaju obolevanja od respiratornih infekcija.

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno za sve zaposlene i druge osobe koje borave u zdravstvenim ustanovama. Takođe, i dalje je indikovana primena posebnih mera prevencije i suzbijanja korona virusa u zdravstvenim ustanovama koje preporučuje Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja, kao i u ustanovama socijalne zaštite i drugim osetljivim kolektivima, a prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije”, navode iz “Batuta”.

Indeksonline/Tanjug